Témou Dní európskeho kultúrneho dedičstva je Víno a keramika

Dni európskeho kultúrneho dedičstva otvoria podujatia v malokarpatskom regióne, ktoré sa budú konať od 3. do 6. septembra 2009. Tohtoročné dni nemajú spoločnú európsku tému, Slovensko si zvolilo tému Víno a keramika. Slávnostné otvorenie podujatia bude v piatok na hrade Červený Kameň, kde laureáti prestížnych cien revue Pamiatky a múzeá za záchranu, obnovu, propagáciu a prezentáciu slovenského kultúrneho dedičstva za uplynulý rok prevezmú ocenenia. Informoval o tom na tlačovej besede zástupca generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea (SNM) Branislav Rezník.

Akcia štartuje vo štvrtok vo Svätom Jure k osemstému výročiu prvej písomnej zmienky o meste. Okrem iného dostane ocenenie aj Academia Istropolitana Nova so sídlom vo Svätom Jure za vzdelávanie o kultúre. Dostanú cenu Europa Nostra pre kultúrne dedičstvo, povedal riaditeľ odboru ochrany pamiatkového fondu slovenského kultúrneho dedičstva Ministerstva kultúry SR Pavol Ižvolt.


V piatok pokračujú akcie v Modre, okrem odborného seminára o významnom keramikárovi Hermanovi Landsfeldovi si záujemcovia budú môcť prehliadnuť zrekonštruovaný meštiansky renesančný dom, ktorý je obývaný. Návštevníkov ním prevedie majiteľka spolu s pamiatkarmi, povedal riaditeľ Krajského pamiatkového úradu Bratislava Peter Jurkovič. Slávnosti hliny v Modre potrvajú do soboty.


Na hrade Červený Kameň v piatok odovzdajú ceny revue Pamiatky a múzeá. Za akvizíciu kolekcie ozdôb, nádob a zbraní z mladšej a neskorej bronzovej doby dostanú cenu Jiří Janošík a Archeologické múzeum SNM. Za expozíciu cenu nedostane nikto, no porota ocenila výstavy Slovenský obraz (anti-obraz) Slovenskej národnej galérie a projekt Ako sme žili? Slovenského národného múzea. Cenu dostanú publikácie Martin Benka, prvý dizajnér slovenského národného mýtu od Ľubomíra Longauera, Anny Oláhovej z Vydavateľstva Slovart, Národné kultúrne pamiatky na Slovensku – okres Ružomberok vydavateľstva Slovart a Pamiatkového úradu SR a katalóg Smaltovaný riad z Hronca Horehronského múzea Brezno a Evy Švajdovej. Za obnovu Apponyiho paláca v Bratislave ocenili Múzeum mesta Bratislava a mestského investora pamiatkovej obnovy PAMING a za akciu Deň starých Slovanov – spoločných predkov Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou a Máriu Kotorovú. Cenu dostanú aj Slovenská televízia, Henrieta Moravčíková a Ladislav Kaboš za film Moderná architektúra na Slovensku. Informovala o tom generálna riaditeľka Pamiatkového úradu SR Katarína Kosová.


Podujatie Dni európskeho kultúrneho dedičstva presahuje malokarpatský región – slávnostne sa skončí 30. septembra v Košiciach. V tento deň otvoria po rekonštrukcii a revitalizácii areál Katovej bašty, nádvoria Miklušovej väznice a Katovho bytu s expozíciou.


Dni európskeho kultúrneho dedičstva bývajú v septembri už od roku 1992, vtedy sa Slovensko do akcie zapojilo ešte v rámci Československa. Podujatie sa koná v 50 štátoch Európy. Na Slovensku ho koordinuje Slovenské národné múzeum.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Dni kultúrneho dedičstva od soboty v 40-tich štátoch Európy

Na celoeurópskom podujatí sa Slovensko zúčastňuje už 13. rok
BRATISLAVA 2. septembra (SITA) – Tradične sa v 40-tich štátoch Európy začína v septembri celoeurópske podujatie Dni európskeho kultúrneho dedičstva, do ktorého sa zapája aj Slovensko. Od soboty do konca septembra budú tohtoročné aktivity zamerané na približovanie kultúrnych hodnôt verejnosti venované 50. výročiu Európskeho kultúrneho dohovoru.

Udelili ceny za ochranu kultúrneho dedičstva

BRATISLAVA 10. septembra 2004 (SITA) – Osobnosti a inštitúcie pôsobiace v oblasti kultúry dnes v Lučenci ocenili za ochranu pamiatok. Ceny časopisu Pamiatky a múzeá za najvýznamnejšie diela a činy z oblasti ochrany kultúrneho dedičstva odovzdali na slávnostnom otvorení Dní európskeho kultúrneho dedičstva.

Dni európskeho kultúrneho dedičstva venované technickým pamiatkam

Technické a industriálne pamiatky budú témou Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Tohtoročné otváracie podujatie sa uskutoční od 8. do 12. septembra v Banskej Štiavnici. Sprievodné akcie sa budú konať počas septembra na celom Slovensku. Súčasťou slávnostného otvorenia Dní európskeho kultúrneho dedičstva bude aj odovzdávanie výročných cien revue Pamiatky a múzeá za rok 2009.