Tatranská galéria predstaví architekta G. Majunkeho

Tatranská galéria v Poprade s Múzeom v Kežmarku pripravili vo Vile Flóra v Starom Smokovci výstavu „Gedeon Majunke – architekt Tatier“, venovanú jednému z najaktívnejších architektov druhej polovice 19. storočia u nás. Majunke navrhol a postavil minimálne jednu tretinu stavieb v tatranských strediskách. V niektorých, ako Dolný Smokovec, Tatranská Polianka či Vyšné Hágy, bol aj ich generálnym projektantom a zhotoviteľom. Projektoval tiež budovy pre kúpele Kvetnica pri Poprade či Turzovské kúpele. V kúpeľných a turistických strediskách projektoval stavby v rôznych polohách švajčiarskeho štýlu. V mestskom prostredí sa inšpiroval renesanciou a manierizmom.


Gedeon Majunke (1854 – 1921) zo Spišskej Soboty, dnes súčasť Popradu, absolvoval na slovenské pomery neobyčajne solídnu študijnú prípravu. V rokoch 1872 – 1877 bol mimoriadnym poslucháčom na Vysokej škole technickej vo Viedni. Po jej skončení študoval do roku 1880 na Akadémii výtvarných umení vo Viedni u Theofila Hansena a po jej absolvovaní ešte jeden semester u Friedricha Schmidta. Po absolutóriu krátko pôsobil na panstve svojho podporovateľa grófa Emanuela Andrássyho v Betliari. Po získaní objednávok od Kežmarskej banky na výstavbu Dolného Smokovca sa natrvalo usadil vo svojom rodisku v Spišskej Sobote, kde pôsobil nielen ako architekt, ale aj ako stavebný podnikateľ. Majunke okrem iného vlastnil aj parnú pílu). Okrem architektúry sa výrazne angažoval aj v oblasti miestneho i župného spoločensko-politického života. 


Výstavu diela tohto významného architekta obdobia historizmu pripravila Tatranská galéria v spolupráci s Archívom Národnej banky Slovenska v Bratislave, Štátnym archívom v Levoči, pobočkami v Levoči a Poprade, Múzeom Štátnych lesov TANAP-u, Podtatranským múzeom v Poprade a popradským pracoviskom Krajského pamiatkového úradu v Prešove. Svojimi súkromnými zbierkami prispeli Zdeněk Baliga z Kežmarku a Ján Gašpar z Košíc. Na výstave budú prezentované aj modely niektorých budov, ktoré vytvoril Oto Jalčovik z Trebišova.


Výstava prezentuje plány, maľby, dobové fotografie, dekoratívne prvky budov a novodobé modely. Výstava vo Vile Flóra v Starom Smokovci potrvá od vernisáže 27. januára 2011 do 26. februára 2011, informovala riaditeľka Tatranskej galérie Anna Ondrušeková.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Tatranská galéria získala 1,2 mil. € na rekonštrukciu

Tatranská galéria v Poprade získala peniaze na dokončenie rekonštrukcie objektu bývalej parnej elektrárne, kde galéria v súčasnosti sídli. „Uspeli sme v štrukturálnych fondoch so žiadosťou, ktorej predchádzala takmer päťročná práca a príprava,“ uviedla pre agentúru SITA riaditeľka Tatranskej galérie v Poprade Anna Ondrušeková. Zo štrukturálnych fondov Európskej únie získala galéria vyše 1,2 milióna eur. Spolufinancovanie projektu vo výške päť percent zabezpečí Prešovský samosprávny kraj ako zriaďovateľ Tatranskej galérie.

Tatranská galéria vydala knihu o Andy Warholovi

Warhol, ten druhý Andy je názov novej knihy, ktorú v týchto dňoch vydáva Tatranská galéria v Poprade. Kniha Ivana Stadtruckera je prvou takto rozsiahlou a komplexnou prácou z pera slovenského autora o fenoméne Warhol. Autor v nej príťažlivou formou podáva portrét výnimočného umelca, aj rozporuplného človeka. V štrnástich kapitolách sleduje rast jeho kreativity, vplyv prostredia a doby na jeho myslenie i cítenie. Autor podrobne skúma jeho filmársku tvorbu, upozorňuje na estetické i etické zvláštnosti jeho sieťotlačí. „Nie je náhoda, že takúto publikáciu o jednej z kľúčových osobností umenia druhej polovice 20. storočia vydáva práve naša galéria. Súvislosť medzi jeho povestnou Factory v New Yorku a našou Elektrárňou je očividná. Aj my sa snažíme, aby priestory Elektrárne pôsobili ako „umelecká továreň“,“ uviedla riaditeľka Tatranskej galérie v Poprade Anna Ondrušeková.