Tajomstvo energie odhalí výstava v SNM

BRATISLAVA 13. januára 2004 (SITA) – Ako ušetriť energiu poradí návštevníkom Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave výstava, ktorú otvoria vo štvrtok o 17:00. Cieľom interaktívneho projektu Vzácne teplo (S energiou rozumne) je zoznámiť verejnosť formou hry s tým, čo to je energia, ako sa s ňou dá šetriť. Ako pre agentúru SITA uviedla za organizátorov Monika Kapráliková, okrem známych pojmov zábavným spôsobom vysvetlí čo sú tepelné klamy, ako sa mení energia aj to ako ju možno obnoviť. Expozícia bude venovaná nielen hre, ale i vážnejším témam – šetreniu s energiou v domácnostiach, zatepľovaniu domov a energeticky úsporným stavbám. Na tieto a ďalšie otázky odpovedia bezplatne všetkým záujemcom počas výstavy prítomní odborníci.
Autor výstavy v Prírodovednom múzeu SNM Július Rosa rozdelil expozíciu Vzácne teplo (S energiou rozumne) na niekoľko častí. Postupne v nich odhaľuje súvislosti medzi rovnováhou v prírode a rastúcimi nárokmi ľudstva. Zamyslí sa aj nad nevyhnutnosťou poznania princípov energie, bez ktorého ju nemôžeme šetrne využívať. K dispozícii bude aj špeciálny počítačový program, na ktorom si každý overí svoje vedomosti. Zaujímavé budú i príklady toho, ako sa s nedostatkom tepla dômyselne vyrovnávajú niektoré zvieratá. Informačné panely sú venované témam ako je preľudnenie, rast spotreby energie či zmena klímy Zeme. Výstava sa počas šiestich týždňov trvania bude meniť a jej podobu určia aj návštevníci. “Doplníme ju o nové exponáty, k témam, čo ich najviac zaujmú,” povedal Rosa pre agentúru SITA.
Výstava je určená všetkým vekovým kategóriám, najmä však študentov a obyvateľom bytov s vysokými stratami tepla. Pripravilo ju SNM v spolupráci so Slovenskou energetickou agentúrou (Centrom Stodola) pod záštitou Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity (STU). Sprevádzať ju bude Týždeň európskej vedy a techniky na tému úspory energie a výstava v sídle Stavebnej fakulty STU v Bratislave.

(SITA, tm;bl), 0144

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Obľúbená výstava a súťaž hubárov v SNM

BRATISLAVA 11. októbra (SITA) – Na hubársku sezónu, ktorú každoročne so sebou prináša jeseň, tradične myslí aj Slovenské národné múzeum (SNM) v Bratislave. Prírodovedné múzeum SNM spolu so Slovenskou mykologickou spoločnosťou pri Slovenskej akadémii vied (SAV) pripravili od 19. do 21. októbra výstavu HUBY 2004. Špeciálna 24. bratislavská výstava húb sa uskutoční v sídle SNM na Vajanského nábreží 2 denne od 9:00 do 18:00. Súčasťou výstavy bude aj obľúbená hubárska súťaž.

Prezentáciu Bardejovského a Kremnického múzea predĺžia

BRATISLAVA 18. januára 2004 (SITA) – Prezentácia víťazných múzeí prvého ročníka súťaže Múzeum roka v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave bude otvorená o mesiac dlhšie, a to do konca februára. Ako agentúru SITA informovala Jana Mojžitová zo SNM, dôvodom je veľký záujem návštevníkov. Výstava ponúka prehliadku Šarišského múzea v Bardejove a Múzea mincí a medailí Národnej banky Slovenska v Kremnici.

Vo štvrtok v SNM veľtrh Nostalgia Expo 2004

Archívny článok, BRATISLAVA 6. decembra (SITA) – Veľtrh venovaný ochrane a propagácii kultúrneho dedičstva Slovenska – Nostalgia Expo otvoria vo štvrtok v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave. V poradí 6. ročník veľtrhu umenia sa tak presúva z tradičného miesta konania – Domu umenia po prvýkrát do sídla SNM na Vajanského nábreží.