Tajch v Banskom Studenci má novú pláž, vhodnú pre deti

Obrázok k článku

Veľký Kolpašský tajch v Banskom Studenci pri Banskej Štiavnici je prvým z historických banskoštiavnických tajchov, ktorý má umelo vybudovanú pláž určenú pre deti. Vybudoval ju Slovenský vodohospodársky podnik v rámci bežnej údržby, keď musel sanovať podmytý breh tajchu. V piatok upravený breh s plážou slávnostne odovzdal do užívania.

 

„Zvolili sme takú protiabrazívnu úpravu, ktorá poslúži aj všetkým tamojším návštevníkom, ktorí prídu na tajch s malými deťmi. Vytvorili sme pláž pre deti, ktorá má pozdĺžne oblúkové mólo prekryté dubovými doskami a schodíkmi do vody,“ uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Ľuboš Krno. Dodal, že dno pri upravenom brehu je vysypané štrkom a do hlbšej vody sa zvažuje len postupne.

 

Kolpašský tajch patrí spolu s Počúvadlianskym, Richňavským, Belianskym, Vindšachtou či Klingerom k najznámejším a najnavštevovanejším historickým banskoštiavnickým tajchom. Podľa oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Banská Štiavnica najteplejšia voda je práve v Kolpašskom tajchu.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Unikátne vodné nádrže postupne rekonštruujú

BANSKÁ ŠTIAVNICA – Unikátne vodné nádrže – tajchy, ktoré sú aj súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, postavili prevažne v 18. storočí. Štiavnický vodohospodársky systém pozostával z 54 vodných nádrží – tajchov, z ktorých je dnes funkčných 33…