Tabula Peutingeriana sa stala svetovým kultúrnym dedičstvom

Takmer sedem metrov dlhá historická mapa cestných prepojení z čias Rímskej ríše, Tabula Peutingeriana, bola zapísaná do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Pri tejto príležitosti vystavili vzácnu mapu, ktorá je veľmi citlivá na denné svetlo, výnimočne v pondelok iba na tento jediný deň v Rakúskej národnej knižnici vo Viedni.

Tabula Peutingeriana je jedinou zachovanou mapou s cestnými prepojenia z obdobia Rímskej ríše. Zobrazuje celý vtedajší civilizovaný svet z 4. alebo 5. storočia od Španielska po Indiu, od Veľkej Británie po severnú Afriku. Samotná mapa bola vyhotovená v 12. alebo 13. storočí a jej pomenovanie pochádza od niekdajšieho majiteľa Konrada Peutingera. V roku 1720 sa stala majetkom navýznamnejšieho rakúskeho zemepána princa Eugena Savojského a o 20 rokov neskôr putovala do cisárskej dvornej knižnice vo Viedni.

Na vzácnej mape je zakreslených takmer 4000 miest, pričom na rozdiel od zvyčajných severne orientovaných máp má smerovanie na východ. Tým vzniká mapový formát o dĺžke 6,75 metra a šírke 34 centimetrov. Stredozemné more sa tak stáva tenkou linkou na mape a Rím daným zobrazením “stredobodom sveta”.
„Táto mapa nemala reprezentatívny charakter, skutočne sa využívala,” uviedol riaditeľ zbierky písomností Rakúskej národnej knižnice Andreas Fingernagel. Schématické zobrazenie najvýznamnejších cestných prepojení dopĺňali popisy jednotlivých ciest, ktorými sa vtedajší cestujúci orientovali.

Z dôvodu citlivosti na svetlo, bolo v roku 1976 vyhotovené faksimile vzácnej mapy s registrom miest a koordinačným systémom, pričom sa plánuje vyhotovenie nového faksimile.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Mapa historických miest rock’n’rollu

6. februára 2007 (SITA/AP) – Miesta, kde žil Jimi Hendrix a kde Beatles odštartovali svoju kariéru, ?i kde skupina Adam and the Ants nakrúcala videoklip k piesni Stand and Deliver sú vyzna?ené na novej turistickej mape, ktorá fanúšikov rock’n’rollu sprevádza po stopách hudobných legiend v Anglicku.

Nálezy z výskumov na trase R1 predstavia na výstave

Nálezy z archeologických výskumov na trase rýchlostnej cesty R1 predstaví výstava v Ponitrianskom múzeu v Nitre. Vernisáž bude v utorok 8. júna o 14:00. Návštevníci si budú môcť pozrieť napríklad časť rímskej cisárskej sochy z pozláteného bronzu, šperky, prasleny či zaujímavé keramické súbory z Mikovho dvora pri Nitre. Množstvo nálezov bude pochádzať z Beladíc v okrese Nitra, kde bol jeden z najrozsiahlejších výskumov. Výstavu „R1 – Nitra – Tekovské Nemce – Banská Bystrica – Archeologické objavy“ organizuje Archeologický ústav v spolupráci s dodávateľom stavby Granvia Construction s.r.o., Nitrianskym samosprávnym krajom a múzeom.

Archeológovia našli nádobku na šminky z doby rímskej

Kapsulu na šminky našli archeológovia na germánskom sídlisku z doby rímskej v Beladiciach pri Nitre. Nádobky sa nosili zavesené na retiazke na krku. Ženy ich mali aj niekoľko, každú na iný druh šminiek. Kapsule archeológovia v minulosti považovali za prívesky, v ktorých sa nosili napríklad relikvie svätých. Maďarskí vedci však analýzou prišli na to, že ich obsah ženy používali na svoje skrášľovanie. „Presne sa dali doložiť rôzne farby a vône. Týchto kapsúl nie je v Európe veľa a už sa tešíme na chemický rozbor,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Archeologického ústavu v Nitre Matej Ruttkay.