Svet hviezd a ilúzií – Sto rokov svetovej kinematografie

Hlavné mesto SR Bratislava, Galéria mesta Bratislavy, Moravská galerie v Brně, Uměleckoprůmyslové museum Praha, Národní filmový archiv Praha, Vás pozývajú na vernisáž výstavy: Svet hviezd a ilúzií – Sto rokov svetovej kinematografie v stredu 12. januára 2005 o 17h v Mirbachovom paláci GMB, Františkánske nám. 11, Bratislava. Kurátori výstavy: Dr. Marta Sylvestrová, Petr Štembera. Manažér výstavy: Ing. Jan Kukal.
Výstava sa koná pod záštitou Juraja Kukuru a potrvá do 20. 3. 2005
MOTTO VÝSTAVY: PROSTREDNÍCTVOM FILMU ZA ZÁBAVOU A VZDELANÍM

Triumfiálna cesta filmového plagátu svetom, Svet hviezd a ilúzií

To je názov výstavy v Galérii mesta Bratislavy, ktorá bude prezentovaná v Mirbachovom paláci na Františkánskom námestí v dňoch 12.1. až 20.3.2005. Najstaršími exponátmi budú unikátne litografie z rokov 1896 – 1897. Prvá z nich propaguje prevratný francúzsky vynález bratov Lumiérovcov – Kinematograf. Druhá je vrcholným dielom Alfonsa Muchu a ponúka film ako novú ľudovú zábavu.

Najvzácnejším exponátom výstavy bude americký plagát King Kong z roku 1933, ktorého rovnaká verzia bola vydražená v newyorskej Sotheby za neuveriteľných šesťdesiattisíc amerických dolárov. Nebudú chýbať ani plagáty na obidva československé oskarové filmy: Obchod na korze (1946), Ostro sledované vlaky (1966) a českého Kolju z roku 1996 režiséra Jana Svěráka.

Úspešná cesta výstavy filmových plagátov sa začala v roku 2002 v Brne, zásluhou PhDr. Marty Sylvestrovej z Moravskej galérie, ktorá bude tiež kurátorkou bratislavskej výstavy spolu s Petrom Štemberom z UPM Praha.

Uvedené inštitúcie spolu s Národným filmovým archívom Praha zapožičali väčšinu vystavených diel. Brno – Praha – New York – Los Angeles (v priebehu odovzdávania oscarov Americkej filmovej akadémie 2004) – Hongkong – Macao – Peking – Taškent – Káhira, čo mesto to veľký úspech.

V Bratislave bude jubilejná desiata výstava súboru, ale rozsahom druhá najväčšia s dvestošesťdesiatimi exponátmi. Mnohé z nich budú mať svoju premiérovú prezentáciu. Väčšina diel bude prevážaná už 21.12.2004, vzhľadom k náročnosti inštalácie, ktorú určite zvládnu skúsení pracovníci GMB. Mgr. Anna Sopková a Mgr. Vendelín Nerád.
Záštitu nad výstavou prevzal Juraj Kukura, riaditeľ divadla Aréna, ktorý je v súčastnosti najobsadzovanejším slovenským filmovým hercom.

Jan Kukal
Organizátor a manager výstavy

PS.: Možnosť získania farebných reprodukcií v grafickom štúdiu Borgis, Ing. René Arnold, tel.: 0905322444, 02 556 473 24, e – mail: borgis@borgis.sk.Na výstave budú k dispozícii dva katalógy, prvý s rozsahom 499 strán pre náročných a druhý dostupnejší od firmy Borgis.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Albín Brunovský: Retrospektíva

Hlavné mesto SR Bratislava, Galéria mesta Bratislavy, Galéria Brunovský a ART friends si dovoľujú pozvať Vás a Vašich priateľov na vernisáž výstavy ALBÍN BRUNOVSKÝ: Retrospektíva
a uvedenie monografie Albín Brunovský: Kompletné grafické dielo 1960 – 1997 v piatok 10. decembra 2004 o 16h v Pálffyho paláci GMB na Panskej 19 v Bratislave