Súťaž vo varení pirohov v skanzene má 20 rokov

Obrázok k článku

Svidnícky skanzen sa dnes,  v nedeľu 13. septembra, zaplní návštevníkmi, ktorí sa dajú zlákať na Deň ľudových tradícií a medzinárodnú súťaž v príprave pirohov. Podujatie organizuje Slovenské národné múzeum – Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Akciu zastrešil primátor Svidníka Ján Holodňák, spoluorganizátormi sú mesto Svidník, OZ Rusínsko-ukrajinská iniciatíva a organizácie slovenských zväzov záhradkárov a včelárov vo Svidníku.

 

Program sa začína výstavou najkrajších kusov plodov, ktoré vypestovali záhradkári na svojich políčkach. Výstavu ovocia a zeleniny otvoria o 10:00. Včelári predstavia úle, včelárske pomôcky a v ponuke budú mať aj včelárske produkty. V skanzene dostanú priestor aj remeselníci, ktorí sa venujú tradičnej výrobe a spracovaniu prútia, dreva, hliny, kovu a kože. Z obcí Kečkovce a Osturňa, odkiaľ pochádzajú aj niektoré objekty v skanzene, prídu hostia s tradičným folklórom. Kečkovčania predstavia tiež šitie svadobnej zástavy.

 

Súťaž vo varení a jedení pirohov má už jubilejných 20 rokov. Ako informovala agentúru SITA kultúrno-propagačná manažérka Múzea ukrajinskej kultúry Ľudmila Razina, prihlásili sa im hostia z Ukrajiny, Poľska aj domáci zo Stropkova a Svidníka. V tomto ročníku postavia šesť družstiev, ich počet bol limitovaný. Podmienkou je uvariť v stanovenom termíne najmenej 50 pirohov. Súťažiaci môžu použiť dva druhy plnky. Razina uviedla, že v ich regióne sú tradičné zemiakové a bryndzové pirohy. Z Ukrajiny v minulých ročníkoch najviac zabodovala višňovo-tvarohová plnka. Poliaci už mali brokolicovú aj hubovú náplň. Aké tromfy majú pripravené teraz, je zatiaľ tajomstvom. Pirohy hodnotí porota zostavená z hostí. Po vyhodnotení pirohy postúpia do súťaže v jedení na čas, kde je kategória dospelých aj detí. Ostatné pirohy dostane obecenstvo na ochutnávku. Misku vlastných pirohov na ochutnávku prinesie aj svidnícky primátor.

 

Hosťom podujatia bude hudobná skupina Burjan z poľského mesta Gorlice. Pre deti bude pripravené zábavno-kreatívne ihrisko. Organizátori očakávajú vyše tisíc návštevníkov.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články