Stromom roka 2016 sa stal 270-ročný platan javorolistý v Budatínskom parku pri Žiline

Obrázok k článku

Dvestoročná lipa z obce Spišské Bystré v Popradskom okrese sa v ankete Strom roka umiestnila spomedzi dvanástich finalistov na druhom mieste. „Je to pekný úspech, náš strom si zaslúžil takéto ocenenie. Potešilo nás to, dokonca nás od prvého miesta delilo len niečo vyše štyristo hlasov,“ povedal pre agentúru SITA starosta obce Marián Luha, ktorý si v stredu v Bratislave prevzal ocenenie. Existencia sedemnásť metrov vysokej lipy malolistej súvisí s históriou obce, je jednou z posledných štyroch hraničných líp, ktoré vytyčovali miestny cintorín. Vďaka druhému miestu v ankete zabezpečí podľa starostu Slovenská agentúra životného prostredia ošetrenie stromu za tristo eur.

 

Lipa, ktorá bojovala o titul Strom roka, sa nachádza v juhovýchodnej časti cintorína v Spišskom Bystrom, ktoré sa v minulosti nazývalo Kubachy. Ako informoval miestny historik Pavol Bukovinský, založený bol na farských pozemkoch v roku 1813. Stalo sa tak po veľkej povodni, ktorá poškodila starý cintorín. Vysádzanie hraničných stromov bolo podľa Bukovinského kedysi častým zvykom, cieľom bolo zabezpečiť jasné a pevné hranice pozemkov. „Jediné, čo ma mrzí, je to, že náš vzácny strom má istým spôsobom hendikep, je ukrytý, umiestnený v kúte cintorína a prekrývajú ho ďalšie stromy,“ povedal starosta Luha.

 

Stromom roka 2016 sa stal 270-ročný platan javorolistý v Budatínskom parku pri Žiline. Je vysoký 27 metrov, obvod kmeňa má viac ako šesť metrov. V parku je nielen najväčším, ale aj najstarším platanom. Slovensko bude v budúcom roku zastupovať na súťaži Európsky strom roka.

 

Cieľom ankety Strom roka, ktorú každoročne realizuje Nadácia Ekopolis, je upozorniť na krásu a hodnotu stromov a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie. Verejnosť mohla posielať súťažným stromom hlasy do konca septembra.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články