Stratenú historickú listinu našiel zvedavý farár

Stratenú listinu spred tristo rokov, ktorou sa magistrát Trnavy zaviazal uctievať si Pannu Máriu Trnavskú, objavil nedávno náhodou pri rekonštrukcii trnavskej fary farár Marcel Kubinec. Po prvýkrát ju ukázal verejnosti počas dnešného otvorenia výstavy o patrónke mesta. Sprístupnená však bola len pár minút, potom putovala naspäť do farského archívu.


Unikátny dokument objavil medzi historickými listinami, v ktorých sa písalo o počte hospodárskych zvierat, ktoré môže chovať trnavský farár. “Listina bola zložená na úplne najmenší možný formát, mala aj pečať. Listinu som odovzdal historikovi Hadriánovi Radvánimu, ktorý prišiel na to, že ide o stratený dokument z 20. novembra 1710,“ povedal Kubinec.


Radní vtedy zaviazali sľubom uctievať si patrónku mesta nielen seba, ale “i svojich potomkov obojeho pohlavia, všetkých spolu i jednotlivcov a budúcich obyvateľov tohto mesta“. Tento záväzok Trnavčania plnia novembrovou deväťdňovou pobožnosťou, ktorá vrcholí vždy 21. novembra. Po roku 1990 sa na nej aktívne zúčastňuje aj primátor. Druhým sľubom v tom istom dokumente bolo slúženie svätých omší vždy v sobotu o desiatej hodine, “aby sme od moru, hladu a vojny boli vždy oslobodení a aj naši potomkovia.“ Farár Kubinec hovorí, že historický záväzok magistrátu objavil vďaka svojej zvedavosti.  


Výstava o cirkevnej patrónke mesta je sprístupnená v októbri a novembri cez pracovné dni v budove Spolku svätého Vojtecha v Trnave. Návštevníci však už originál sľubu radných spred troch storočí neuvidia, vystavená bude len kópia.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vystavia zrenovovanú repliku uhorskej koruny

V pondelok 27. septembra 2010 bude od 15:00 v priestoroch Katedrály svätého Martina vystavená zrenovovaná a pozlátená replika uhorskej koruny, ktorá bola dočasne zložená z hrotu chrámovej veže v rámci rekonštrukcie jej poškodeného krovu. Súčasťou výstavy bude aj expozícia dokumentov nájdených v korune a fotodokumentácie z priebehu reštaurátorských prác. Koruna bude vystavená približne týždeň.