Stavebný úrad vyzval stavebníka, aby Cvernovku zabezpečil

Obrázok k článku

Stavebný úrad vyzval stavebníka, aby v areáli Cvernovky na Páričkovej ulici vykonal nevyhnutné zabezpečovacie práce, aby nebol ohrozený život a zdravie ľudí ani majetkové a kultúrne hodnoty. Stavebný úrad tak urobil na základe štátneho stavebného dohľadu z 29. júna, informovala hovorkyňa bratislavského Ružinova Miroslava Štrosová. Podľa nej je však možné vykonať zabezpečovacie práce len na základe odborných stanovísk a posudkov. Stavebník má teda doložiť, že v areáli naozaj hrozí zrútenie stavieb, ako to oznámil v utorok. Posudky stavebník zatiaľ podľa Štrosovej nedoložil.
V utorok oznámil vlastník areálu Cvernovky – spoločnosť Hamilton Group, že tam hrozí pád dvoch stavieb. Dôvodom je podľa spoločnosti zastavenie búracích prác po tom, čo stavebný úrad prikázal búranie zastaviť. „Búranie sa totiž zastavilo priamo počas demolácie a tým nebolo spoločnosti umožnené urobiť zabezpečovacie práce,“ povedala mediálna zástupkyňa Hamilton Group Ivana Havranová. Stav v areáli považuje spoločnosť za nebezpečný, až ohrozujúci životy. Hamilton Group podľa slov svojej mediálnej zástupkyne neustále a v pravidelných intervaloch žiada stavebný úrad o obnovenie búracích prác, ten však podľa nej nereaguje a so spoločnosťou nekomunikuje. Búracie práce mestská časť Ružinov pozastavila 21. júna. Spoločnosť tiež uviedla, že 1. júla sa skončila zákonná lehota, v ktorej mal stavebný úrad Ružinova rozhodnúť vo veci predĺženia búracieho povolenia, o ktoré Hamilton Group požiadala 3. mája. Súčasné platné búracie povolenie má platnosť do 21. júla.
V sobotu 16. júna začala spoločnosť Hamilton Group, ktorá je vlastníkom areálu, v Cvernovke búrať. Proti tomu sa postavila iniciatíva Bratislava otvorene, podľa nej ide o nezákonné búranie s neplatným povolením. Stavebný úrad prikázal búranie Cvernovky zastaviť. Spoločnosť tvrdí, že má štyri roky platné búracie povolenie, a to, že sa budú búrať niektoré objekty, aby uvoľnili miesto pre novú výstavbu, je všeobecne známa informácia. V roku 2010 bola predĺžená lehota na búranie v areáli Cvernovky, spôsob, akým k tomu došlo, spochybňuje aj prokuratúra. Predĺžil to vtedajší ružinovský starosta Slavomír Drozd listom.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Rekonštrukciu hotela Tatra stavebný úrad zastavil

NITRA – Rekonštrukcia slávneho hotela Tatra v pamiatkovej zóne Nitry nepokračuje. Stavebný úrad rozhodol, aby práce okamžite zastavili.
Nadstavba hotela nie je podľa úradu v súlade s vydaným stavebným povolením. Firma, ktorá hotel rekonštruuje, podľa úradu výrazne zmenila geometriu krovu a tým aj výraz budovy.

Pokuta za plastové okná

Pokuta do výšky dvoch miliónov korún hrozí nájomníkovi v budove YMCA, ktorá je kultúrnou pamiatkou, za to, že v zadnom trakte vymenil pôvodné okná za plastové, pri?om nebola dodržaná ani ve?kos? okenných otvorov.

Kaníkovcom zastavili nadstavbu

BANSKÁ ŠTIAVNICA – Nadstavbu hotela Grand Matej, ktorý patrí exministrovi Ľudovítovi Kaníkovi a jeho manželke, štiavnický stavebný úrad zastavil. Nadstavba je riešená inak, ako uvádza projekt. Podľa projektu malo byť pristavené jedno poschodie, zdvihnutím strechy však pribudli aj podkrovné priestory.

Stavebník búra nitrianske historické mlyny

NITRA – Historické budovy mlynov v pamiatkovej zóne Nitry búra súkromná firma. Mesto na to vydalo búracie povolenie, nemalo pri tom stanovisko pamiatkarov. Tí rozhodnutie napadli, lebo nesúhlasili so zbúraním šiestich objektov. Mesto nemalo ani stanovisko Obvodného úradu životného prostredia, ktoré stanovuje zákon o odpadoch.

Odpovede

  1. Dve stavby v Cvernovke,

    Dve stavby v Cvernovke, ktorým hrozil pád, búrajú
    Stavby búrajú na základe nariadenia Inšpektorátu práce Bratislava, ktorý dokončenie búrania nariadil na základe zákona o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci
    BRATISLAVA 10. júla (SITA) – Spoločnosť Hamilton Group, ktorá vlastní areál Cvernovky na Páričkovej ulici v Bratislave, začala v piatok zabezpečovacie práce na stavbách, ktorým hrozilo zrútenie. Ako informovala mediálna zástupkyňa spoločnosti Ivana Havranová, problematické boli dva objekty – hala a budova zušľachťovne. Práce podľa nej stále pokračujú a stavby dobúravajú. Spoločnosť tak robí na základe rozhodnutia inšpektorátu práce. “Podľa našich informácií Inšpektorát práce Bratislava nariadil stavebníkovi na základe zákona o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci okamžite dokončiť búracie práce na dvoch objektoch,” uviedla hovorkyňa bratislavskej mestskej časti Ružinov Miroslava Štrosová.
    V areáli Cvernovky prestali búrať po tom, čo to nariadil stavebný úrad. Búracie práce však podľa inšpektorátu práce zastavili v takej fáze, ktorá nespĺňala zákon o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci, informovala Štrosová. Stavebník mal predložiť statický posudok, ktorý by potvrdil, že dvom stavbám naozaj hrozí pád. Ako uviedla ružinovská hovorkyňa, podľa vyjadrenia inšpektorátu stavebník posudok predložil.
    V sobotu 16. júna začali v areáli Cvernovky búrať, plánujú v ňom vybudovať napríklad byty či kancelárie. Proti búraniu sa postavila iniciatíva Bratislava otvorene, podľa nej ide o nezákonné búranie s neplatným povolením. Stavebný úrad prikázal búranie Cvernovky zastaviť. Spoločnosť Hamilton Group tak urobila, je však presvedčená, že všetky jej doterajšie kroky sú v súlade so zákonom. “Žiadny úrad doteraz ani nepreukázal opak,” uviedla mediálna zástupkyňa spoločnosti Havranová. V roku 2010 bola predĺžená lehota na búranie v areáli Cvernovky. Spôsob, akým k tomu došlo, spochybňuje aj prokuratúra. Predĺžil to vtedajší ružinovský starosta Slavomír Drozd listom. Ľudí znepokojoval aj fakt, že v areáli Cvernovky búrali aj objekty, ktoré obsahovali azbest, mali eternitovú krytinu. Z vyjadrenia regionálneho úradu verejného zdravotníctva však vyplýva, že nemohlo byť priamo ohrozené obyvateľstvo, informovala policajná hovorkyňa Petra Hrášková. Polícia zároveň v prípade Cvernovky odmietla trestné oznámenie v súvislosti s podozrením zo spáchania nedbanlivostného prečinu všeobecného ohrozenia v súbehu s úmyselným prečinom neoprávneného nakladania s odpadmi.

  2. V Cvernovke s ďalším búraním

    V Cvernovke s ďalším búraním počkajú na predĺženie lehoty

    BRATISLAVA 13. júla (SITA) – V areáli Cvernovky na Páričkovej ulici v Bratislave dokončujú búranie troch stavieb. Ide o zabezpečovanie objektov, ktoré povolil inšpektorát práce po tom, čo im hrozilo zrútenie. Ako uviedol vlastník areálu – spoločnosť Hamilton Group, s ďalším búraním počká, kým sa nevyrieši predĺženie lehoty na búracie práce.

    Výkonný riaditeľ spoločnosti Jeremy Cristau doplnil, že nedávno požiadali o povolenie búrať aj ďalšie dve menšie stavby, ktoré podľa neho nemajú žiadnu hodnotu, a teda ich aktivisti nemusia chrániť. Ide o skladovacie priestory postavené v sedemdesiatych rokoch. “Sú to budovy, ktoré nemajú historický význam a jediný dôvod, prečo to chceme urobiť, je, že tam chceme vytvoriť park, chceme priestor pre to, aby bol výhľad z okien z Páričkovej,” povedal dnes výkonný riaditeľ Hamilton Group. To však podľa Cristoaua nie sú nové veci, keďže tieto objekty boli spomenuté už aj v dokumentoch predložených v decembri.

    Spoločnosť opäť zdôraznila, že má platné búracie povolenie, pretože samotné povolenie platnosť stratiť nemôže, zákon to nijakým spôsobom nedefinuje. Podľa právnika spoločnosti Branislava Jakubčáka to potvrdzuje aj prokuratúra. “Toto búracie povolenie ako také, nikdy nemôže stratiť platnosť,” povedal. “Prokurátorka potom nejakým spôsobom vyvodzuje záver, že samotný proces predĺženia nebol v súlade so zákonom. My tieto jej závery analyzujeme,” doplnil právnik spoločnosti. Prokuratúre sa nepozdáva spôsob predĺženia lehoty na búracie práce. V roku 2010 ju predĺžil vtedajší ružinovský starosta Slavomír Drozd listom, prokuratúre prekáža, že tak boli obídení účastníci
    Výkonný riaditeľ spoločnosti Hamilton Group považuje konanie ružinovského stavebného úradu pri predĺžení búracieho povolenia za protiprávne. Ako uviedla spoločnosť, 1. júla sa skončila zákonná lehota, v ktorej mal stavebný úrad Ružinova vo veci rozhodnúť. O predĺženie búracieho povolenia požiadala Hamilton Group 3. mája, zatiaľ jej nedoručili žiadne rozhodnutie. Súčasné búracie povolenie má platnosť do 21. júla. V zmysle zákona je pritom príslušný orgán povinný rozhodnúť v jednoduchých veciach bezodkladne, v ostatných prípadoch do 30 dní od začatia konania, vo zvlášť zložitých prípadoch rozhodne najneskôr do 60 dní. Ak správny orgán nemôže rozhodnúť do 30, prípadne do 60 dní, je povinný o tom účastníka konania s uvedením dôvodov upovedomiť.

    Ako uviedol projektový manažér spoločnosti Július Šubík, hlavné mesto vydalo kladné záväzné stanovisko k prestavbe budovy ubytovne na Páričkovej 22-24 na bytový dom. Stanovisko teraz doručia na ružinovský stavebný úrad so žiadosťou o stavebné konanie.

Comments are closed.