Stavebná produkcia SR za 9 mesiacov dosiahla 115,3 mld. Sk

Stavebná produkcia na Slovensku za prvých 9 mesiacov tohto roka medziročne vzrástla o 8,5 % na 115,3 miliardy Sk, z toho dominovala produkcia realizovaná v tuzemsku s hodnotou 111,3 miliardy Sk. Podniky utŕžili 178,1 miliardy Sk. V priemere od začiatku roka v stavebných podnikoch pracovalo 164 200 ľudí, čo bol medziročný rast o 6,1 %. Robotníkov bolo 138 200.

Na základe podrobnejších údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR v sledovanom období v štruktúre tuzemskej produkcie nová výstavba tvorila 84,1 % a opravy a údržba 17,3 miliardy Sk, čo bol medziročne pokles o 2,4 %. Produkcia v zahraničí sa zvýšila o 17,3 %. Produktivita práce stúpla o 2,4 %. Priemerná nominálna mzda bola vyčíslená na 15 065 Sk/osoba/mesiac a medziročne vzrástla o 6,7 %.

Pod tieto kumulatívne výsledky stavebníctva sa podpísali aj údaje za september, keď stavebná produkcia dosiahla 15,6 miliardy Sk a medziročne po augustovom poklese vzrástla o 5,3 %. Produkcia realizovaná v tuzemsku predstavovala 15 miliárd Sk. Jej podiel na celkovej stavebnej produkcii klesol na 96,2 %. Z hľadiska výrobného zamerania stavebná produkcia realizovaná na budovách vzrástla o 9,7 % a na inžinierskych stavbách klesla o 7,2 %. Podiel produkcie v zahraničí na celkovom objeme stavebnej výroby tvoril 3,8 %.

Informáciu poskytol hovorca ministra výstavby a regionálneho rozvoja Miroslav Bátovský.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Výstava ocenených objektov súťaže Stavba roka 2003

Vyhlasovatelia 9. ročníka celoštátnej verejnej neanonymnej súťaže STAVBA ROKA 2003 :Združenie pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva ABF Slovakia, Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR, Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR, Ministerstvo životného prostredia SR, Zväz stavebných podnikateľov Slovenska…

Slovenské jaskyne navštívilo za polrok 189,5 tis. osôb

Najnavštevovanejšou jaskyňou bola ku koncu júna Demänovská jaskyňa slobody, ktorú si prezrelo viac než 53,5 tis. osôb
BRATISLAVA 20. júla (SITA) – Návštevnosť jedenásť sprístupnených jaskýň na Slovensku za prvý polrok tohto roka predstavovala 189,5 tis. osôb a medziročne tak poklesla o takmer 15,5 tis. osôb. Ako agentúru SITA informovala vedúca úseku prevádzky jaskýň a marketingu Slovenskej správy jaskýň (SSJ) Ľubica Núdziková, najnavštevovanejšou jaskyňou bola ku koncu júna Demänovská jaskyňa slobody, ktorú si prezrelo viac než 53,5 tis. osôb.