Staroslovanská Divinka priblíži históriu významného hradiska

Obrázok k článku

Sobotňajšie podujatie Staroslovanská Divinka priblíži históriu významného hradiska neďaleko Žiliny. V areáli kaštieľa v obci Divinka sa návštevníci môžu tešiť na historický šerm v podaní skupiny Svjatogor, ukážky remesiel, dobový tábor, staroslovanské recepty, scénicko-divadelné vystúpenia a tiež tvorivé dielne spojené s pasovaním za veľkomoravského bojovníka. Súčasťou tretieho ročníka bude aj poludňajší výstup na Veľký vrch spojený s prednáškou archeologičky Považského múzea. „Vo večernom programe budú účinkovať hudobné skupiny Whisky weekend, Nanosekunda a Nebeská muzika – terchovská. Večer bude pre návštevníkov podujatia pripravená aj vatra,“ dodala Michaela Koláriková z Považského múzea v Žiline. Starosta obce Divinka vyhlásil aj Súťaž o Rytiera Divinky, ktorá bude pozostávať z desiatich disciplín, napríklad skoku za roh, behu na Lovíšky či lukostreľby.

 

Veľký vrch v Divinke pri Žiline je jedno z najväčších hradísk na našom území. Archeológom pomohlo pochopiť osídľovanie Slovenska lužickou kultúrou, púchovskou kultúrou i Slovanmi. Pri archeologickom výskume v sedemdesiatych rokoch tam objavili napríklad striebornú mincu z 1. storočia pred naším letopočtom či sponu zo staršej doby rímskej. Potvrdili tiež, že prvé valy hradiska pochádzajú z 9. storočia pred naším letopočtom, na prelome letopočtov tam bola aj sýpka či kováčska dielňa a v 9. storočí aj centrum Veľkomoravskej elity. „V minulom roku obec Divinka slávnostne sprístupnila Náučný chodník – cestu na Veľký vrch. Tento rok Považské múzeum zorganizovalo Deň otvorených dverí na archeologickom výskume spolu so sprevádzaním po náučnom chodníku a čistením okolia hradiska Veľký vrch. Zúčastnilo sa na ňom približne 40 ľudí, ktorí nám zároveň pomohli zveľadiť okolie a vyzbierať tri vrecia odpadu,“ povedala riaditeľka Považského múzea v Žiline Monika Hriníková.

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Na tak veľké hradisko, by

    Na tak veľké hradisko, by (podľa mňa) trebalo asi aj 30 sond. Bol by v tom čert, aby sa nenašiel nejaký poriadný depot. Vôbec nemyslím na zlato, myslím na rozbité hrnce a kosti. Na akropole a okolo nej sa museli v období 500 B.C. až 1000 A.D. vystriedať desaťtisíce ľudí. 

  2. V roku 900 A.D. môhlo tam

    V roku 900 A.D. môhlo tam hore byť napríklad takto živo: 

  3. “Slovenský Olymp” nad

    “Slovenský Olymp” nad Divinkou očami impressionistu:

     

Comments are closed.