Sprístupnili nádvorie Bratislavského hradu

Obrázok k článku

Nádvorie paláca Bratislavského hradu a prvý výstavný priestor Klenotnica sprístupnili v sobotu 15. mája 2010. Areál hradu bude otvorený po celý týždeň od 9:00 do jednej hodiny po polnoci a Klenotnicu s prvou reprezentatívnou výstavou ARS LITURGICA – Zlatníctvo v službách liturgie možno navštíviť od utorka do nedele od 10:00 do 18:00. Nádvorie a Klenotnica sú prvými otvorenými časťami Hradu, ktorý prechádza veľkou rekonštrukciou.

Výstavu ARS LITURGICA sprístupnili počas podujatia Noc múzeí a galérií 2010. Slovenské národné múzeum na výstave spolupracuje s Národnou radou SR a Konferenciou biskupov Slovenska a predstaví na nej najvzácnejšie a najvýnimočnejšie zlaté liturgické predmety z celého Slovenska. Bratislavský hrad je sídlom múzejných expozícií od roku 1968. V Klenotnici sa až do rekonštrukcie nachádzala stála expozícia národného múzea Klenoty dávnej minulosti Slovenska.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Sprístupnili nádvorie Bratislavského hradu

    Výstava o zlatníctve v službách liturgie – Ars liturgica

    14. mája o 14.30 bola v Klenotnici Bratislavského hradu slávnostne otvorená výstava “Ars liturgica”, o zlatníctve v službách liturgie. Podujatie sa koná v rámci Roka kresťanskej kultúry 2010, na podnet Slovenského národného múzea a Konferencie biskupov Slovenska. Výstavu podporuje aj Ekumenická rada cirkví na Slovensku.

    V jedinečnej príležitosti sa návštevníkom predstaví reprezentatívny výber liturgického umenia – liturgických predmetov a umeleckého remesla, výlučne z drahých kovov, ktoré používali cirkvi na území Slovensku v časovom horizonte od 15. storočia po súčasnosť. Tvorí ho približne 95 sakrálnych klenotov používaných pri liturgii: kalichov, cibórií, monštrancií, ale aj pacifikálov, kadidiel a navikulí, svietnikov, ampúl a relikviárov.

    Najväčšia pozornosť je venovaná katolíckej liturgii, do ktorej sú zaradené aj predmety používané pred reformáciou. Katolícke liturgické predmety patria v dejinách zlatníctva k tým najhonosnejším a najreprezentatívnejším prácam tohto umeleckého remesla, pričom vynikajúco odrážajú ideové a estetické kritériá jednotlivých etáp v dejinách kresťanského sakrálneho umenia. Okrem katolíckej liturgie sú prezentované aj predmety používané v rámci liturgie u evanjelikov, kalvínov a pravoslávnych.

    Výstava kladie zreteľ nielen na estetickú, ale aj na didaktickú stránku prezentácie vystavených artefaktov, aby sa dejiny sakrálneho zlatníctva, stali “čitateľnejšími” aj pre esteticky cítiacich laikov z radov veriacich, ako
    aj pre samotných kňazov, ktorí si často celkom neuvedomujú historické a umelecko-historické hodnoty pokladov, ktoré vo svojich farnostiach spravujú. Výstava prvý raz v takej miere prezentuje chronologický rad zlatníckych artefaktov od 14. storočia až po súčasnosť. Predstavia sa na nej aj menej známe liturgické predmety, ktoré sa doteraz nachádzajú v majetku cirkví na Slovensku a tým pádom ešte stále majú svoje miesto v živom kulte.

  2. Cirkevné klenoty Slovenska na

    Cirkevné klenoty Slovenska na Hrade do konca apríla

    BRATISLAVA 19. apríla (SITA) – Návštevníci Historického múzea na Bratislavskom hrade môžu vidieť výstavu Ars Liturgica – Zlatníctvo v službách liturgie len do konca apríla. Novú výstavu na Bratislavskom hrade pripravuje múzeum od 14. mája. Výstavu v Klenotnici Bratislavského hradu od jej otvorenia 14. mája 2010 doposiaľ videlo takmer 33 tisíc návštevníkov. Na vlastné oči mohli vidieť 112 sakrálnych klenotov. Mnohé z nich doteraz ešte neboli vystavené a sú ukážkou nádhernej umelecko-remeselnej práce zlatníckych majstrov z rôznych historických období, agentúru SITA o tom informovala Jana Hutťanová z oddelenia prezentácie Historického múzea Slovenského národného múzea.

    Od 2. do 13. mája bude múzeum na Bratislavskom hrade pre verejnosť zatvorené. Následne verejnosti predstaví novú výstavu “Svedectvo času – Z najnovších a starších nálezov na Bratislavskom hrade”. Bude venovaná archeologickým výskumom prebiehajúcim súčasne s terajšou rekonštrukciou. Vystavia na nej tiež predmety z predchádzajúcich archeologických výskumov, medzi iným aj unikátny nález keltských mincí z roku 2009. Otvorenie výstavy bude súčasťou podujatia Noc múzeí a galérií, ktoré sa uskutoční v sobotu 14. mája. Výstava pripomenie súčasnú rekonštrukciu hradu a 200. výročie jeho vyhorenia. Ničivý požiar, ktorý zasiahol Bratislavský hrad 28. mája 1811 si národné múzeum pripomenie aj v rámci podujatia Noci múzeí a galérii 2011 14. mája pred Archeologickým múzeom v Podhradí na Žižkovej ulici.

    SNM – Historické múzeum na Bratislavskom hrade je počas letnej sezóny otvorené denne okrem pondelka od 10:00 do 18:00, posledný vstup je o 17:30. Podrobnosti o programe múzea možno nájsť na jeho webstránke – http://www.snm.sk.

  3. Bratislavsky hrad si zasluzil

    Bratislavsky hrad si zasluzil opravu,ale to iste aj ostatne hrady na SK.Nakolko stat nema financie na realizaciu oprav  to co sa deje je len omrvinka  peniaze idu z grantov EU alebo  z roznych fondov a a preto je to na dobrovolnych OZ ktore sa  staraju aspon o zakladnu cistotu a poriadok na roznych hradoch vtych lepsich pripadoch rozne konzervacne a rekonstrukcne prace P.S.Ludia ktorí by mali zaujem vstupit do novovznikajuceho

    obc.zdruzenia. Castrum-zamerajuceho sa na zachranu PLaveckeho hradu sa mi prosim ozvite  na mariandurcek@gmail.com  dik

Comments are closed.