Spolok architektov Slovenska ocenil dielo Dedečka

Obrázok k článku

Autor dostavby areálu Slovenskej národnej galérie v Bratislave, známeho Premostenia SNG a množstva ďalších moderných funkcionalistických stavieb Slovenska Vladimír Dedeček sa stal nositeľom Ceny Emila Belluša 2015. Cenu, ktorá nesie meno jedného zo zakladateľov modernej slovenskej architektúry, udelil Dedečkovi za celoživotné dielo Spolok architektov Slovenska (SAS). Spolok  tiež zverejnil mená laureátov 51. ročníka Ceny Dušana Jurkoviča za architektonickú realizáciu. Stali sa nimi Ján Studený a David Kopecký (in memoriam) za dielo rodinný dom Partizánska ulica Bratislava. Medzi nominovanými na túto cenu boli Branislav Hovorka, Martin Pauliny a Zuzana Reháková za rodinný dom K2 Banská Bystrica, Igor Lichý, Tomáš Šebo, Pavol Remšík a Emanuel Zatlukaj za Obchodný dom Brezno a Maroš Fečík a Andrej Oláh za rodinný dom v bratislavskej Vrakuni. Odborníci rozhodli, že nositeľmi Ceny prof. Martina Kusého 2015 za publikačnú a vedeckú činnosť sa stali Miroslav Hrdina za publikáciu “Juro Tvarožek, architekt a staviteľ” a vydavateľstvo Marenčin PT Bratislava za vydavateľské aktivity, ktoré sprístupňujú širokej verejnosti hodnoty historickej architektúry, agentúru SITA o tom informovala Zoja Droppová zo SAS. Výročné ceny Spolku architektov Slovenska 2015 slávnostne vyhlásili v stredu 25. novembra o 18:00 v bratislavskej Redute.

 

Laureát Ceny Emila Belluša 2015 za celoživotné dielo, architekt Vladimír Dedeček (26. máj 1929, Turčiansky Svätý Martin) žije a tvorí v Bratislave. Venoval sa funkcionalizmu a trendom modernej architektúry. Študoval na Slovenskej vysokej škole technickej v Bratislave v ateliéri profesora Emila Belluša. Následne pôsobil v Stavoprojekte Bratislava v ateliéri školských stavieb, ktorý viedol Rudolf Miňovský. V rokoch 1966 až 1995 tam viedol vlastný ateliér. V rokoch 1995 až 1997 spolupracoval s ateliérom architektky Evy Grébertovej. Jedno z jeho významných architektonických diel, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre bola v roku 2014 vyhlásená za Národnú kultúrnu pamiatku. Vladimír Dedeček sa podpísal pod viac ako 90 budov a areálov, architektonických návrhov, od rodinných domov až po veľké areály. Medzi jeho najvýznamnejšie práce patria tiež Vysokoškolské mestečko v bratislavskej Mlynskej doline, Vysoká škola lesnícko-drevárska vo Zvolene (v súčasnosti Technická univerzita vo Zvolene), Prírodovedecká fakulta a Matematicko-fyzikálna fakulta v Bratislave, Štátny ústredný archív v Bratislave (v súčasnosti Slovenský národný archív), Viacúčelové výstavné zariadenie Bratislava-Petržalka (v súčasnosti výstavisko Incheba Expo), Palác kultúry a športu v Ostrave-Vítkoviciach a Najvyšší súd SR v Bratislave.

 

Spolok architektov Slovenska zároveň pozýva na dve výstavy k cenám. Prvú Architekt Vladimír Dedeček otvorili 24. novembra v predvečer odovzdávania cien vo foyeri Fakulty architektúry STU na Námestí slobody v Bratislave. Výstavu všetkých prihlásených diel, ktoré súťažili o Cenu Dušana Jurkoviča do 10. decembra možno vidieť v Galérii SAS na Panskej 15 v Bratislave. Spolok zároveň pripravil k Cene Dušana Jurkoviča a Cene Emila Belluša sprievodné katalógy.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovenská komora architektov oceňovala najlepších

BRATISLAVA – To najlepšie zo slovenskej architektúry za posledný rok ocenila tento týždeň Slovenská komora architektov. Cenu komory za architektúru CE.ZA.AR. 2004 udeľovala z 15 vybraných diel porota pod vedením profesora Petra Gála v kategóriách – bytové domy, občianske a priemyselné stavby, obnova a rekonštrukcia budov, interiér, rodinný dom a po prvýkrát aj v piatej kategórii exteriér.

Cena Dušana Jurkoviča pre Digital Park v Petržalke

Digital Park na Einsteinovej ulici v bratislavskej Petržalke získal tohtoročnú Cenu Dušana Jurkoviča, ktorú udeľuje Spolok architektov Slovenska. V jubilejnom 45. ročníku medzinárodná porota po prvý raz ocenila dielo zahraničných autorov a zdôraznila ich prínos do kontextu súčasného slovenského architektonického diania. Digital Park je dielom českých autorov Jakuba Ciglera, Vincenta Maraniho, Petra Kuželu, Ondreja Hrozinku, Tomáša Bímu a Jana Hofmana. Ocenenie tohto tímu je prejavom otvorenosti voči európskemu trhu, ako aj vzájomných a tradičných kultúrnych vzťahov.