Spišský hrad svieti, ochranár je zdesený

Ministerstvo životného prostredia nepredpokladá, že osvetlenie exteriéru Spišského hradu spôsobí dramatické zmeny na okolitej flóre a faune. Ako pre SME povedala hovorkyňa ministerstva Katarína Kubíková, svedčia o tom zahraničné aj domáce skúsenosti, napríklad osvetlenie Stolovej hory v Juhoafrickej republike, Bratislavského hradu alebo Dómu sv. Martina v Bratislave…Podľa hovorkyne odbor ochrany prírody a krajiny dôsledne preskúmal podmienky výstavby. „Vzhľadom na to, že zdôraznením výnimočnosti národnej kultúrnej pamiatky Spišský hrad nedôjde k významnému porušeniu prírodných podmienok národnej prírodnej pamiatky, odbor výnimku povolil,“ píše vo svojom vyjadrení. (sen)

Rekordných 150-tisíc návštevníkov tento rok obdivovalo Spišský hrad, jeden z najväčších hradov v strednej Európe. Správca – Spišské múzeum v Levoči by rád prilákal ešte viac turistov. Veľa si sľubuje od exteriérového osvetlenia s iluminačným efektom. Začiatkom tohto týždňa sa hrad prvýkrát skúšobne zaskvel na nočnej oblohe. Osvetlenie, ktoré stálo približne päť miliónov korún, by mali dať do prevádzky na začiatku letnej sezóny.

Osvetlením Spišského hradu sa však bude musieť zaoberať aj prokuratúra. Podnet pripravuje predseda základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Echo v Spišskej Novej Vsi Milan Barlog: „Som presvedčený, že bol porušený zákon o ochrane prírody. Keďže lokalita je zapísaná v Zozname svetového dedičstva UNESCO, chcem sa obrátiť aj na túto organizáciu,“ povedal rozhorčený ochranár.

Podľa Barloga kopec a jeho bezprostredné okolie je národnou prírodnou pamiatkou, kde platí najprísnejší, piaty stupeň ochrany. Podmienkou povolenia výstavby bolo udelenie výnimky ministerstva životného prostredia. Skôr, ako ministerstvo vydalo rozhodnutie, požiadalo o vyjadrenie Správu národného parku Slovenský raj, ktorá s navrhnutým riešením nesúhlasila. „Ministerstvo však využilo svoju právomoc a výnimku udelilo,“ vysvetľuje ochranár. Barlog proti výstavbe osvetlenia protestoval listom adresovaným ministrovi životného prostredia. Odpovede sa nedočkal. Preto podal podnet na preskúmanie rozhodnutia.

„Podľa ministra nejestvuje právny dôvod na zmenu alebo zrušenie rozhodnutia. Problém je však v niečom inom. Zámer mal podľa môjho názoru prejsť procesom posudzovania vplyvov na životné prostredie. V tom prípade by ministerstvo muselo akceptovať vyjadrenie kompetentných odborníkov.“

Podľa Barloga výstavba a najmä prevádzka osvetlenia znamená priame poškodenie najhodnotnejších častí územia a ministerstvo, ktoré má zo zákona povinnosť chrániť prírodné dedičstvo, sa podieľa na jeho devastácii. „Navrhnutá iluminácia je v priamom rozpore s ochranou územia, bohatého na jedinečnú flóru a faunu. Robiť z neho púťovú atrakciu je barbarstvo.“

MIKULÁŠ JESENSKÝ

zdroj: www.sme.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Hrad má nové osvetlenie od prezidenta Schustera

STARÁ ĽUBOVŇA 12. júna 2004 (SITA) – Dominantu Starej Ľubovne – hrad Ľubovňa bude od dnešného dňa zvýrazňovať nové nočné osvetlenie. Aj keď je osvetlenie hradu funkčné už od polovice mája, s jeho zapnutím čakali na prezidenta Rudolfa Schustera, ktorý sa chcel osobne zúčastniť na dnešnej akcii. Odcestoval však na pohreb bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana, preto hrad rozsvietia bez jeho prítomnosti.

Čo je pamiatkový fond Slovenskej republiky ?

Seriál: VADEMECUM VLASTNÍKA – Príručka pre vlastníka kultúrnej pamiatky /výber/ (1 z 3)
(1) Pamiatkový fond je súbor hnuteľných vecí a nehnuteľných vecí vyhlásených podľa tohto zákona za národné kultúrne pamiatky (ďalej len “kultúrna pamiatka”), pamiatkové rezervácie a pamiatkové zóny. Za pamiatkový fond sa považujú aj veci, o ktorých sa začalo konanie o vyhlásenie za kultúrne pamiatky, pamiatkové rezervácie a pamiatkové zóny.

Odpovede

  1. Od začiatku to bolo zlé

    Od začiatku to bolo zlé riešenie. Pán Milan Barlog má pravdu. Zaujíma ma ako to po rokoch dopadlo. 

Comments are closed.