Spišská Kapitula je jedinečné sídlo

Od roku 1948 je mestskou časťou Spišského Podhradia. Predstavuje svojrázny súbor pamiatok bývalého cirkevného mestečka, rozprestierajúceho sa na východnom svahu Martinského vrchu, oproti Spišskému hradu.

Pôvodná osada vyrástla na mieste dnešnej Spišskej Kapituly v 11. storočí.


Už od konca 12. storočia bola sídlom cirkevnej správnej jednotky, prepošta a neskôr spišského biskupstva. Obývali ju výlučne kňazi, čo je minimálne v európskom meradle zaujímavý unikát. Vnútorný život a systém tejto hospodárskej organizácie sa odzrkadlil v jej výzore a v urbanistickom usporiadaní.


Návštevníkov Spišskej Kapituly zaujme Katedrála svätého Martina. Trojloďovú neskororománsku stavbu s dvojicou veží vybudovali v 13. storočí.


O dve storočia neskôr k nej pristavali pohrebnú kaplnku rodiny Zápoľských. V blízkosti katedrály stojí rozľahlý biskupský palác. Vznikol v 15. storočí prestavbou a rozšírením prepoštského paláca z 13. storočia. Súčasťou jeho areálu je baroková hodinová veža Z 18. storočia, cez ktorú sa vstupovalo do francúzskeho parku. V centre Spišskej Kapituly nájdete jednoposchodový seminár zo 17. storočia, ktorý stojí na mieste bývalého hostinca. Z pôvodnej stavby sa zachoval iba svojský arkádový dvor. Areálom prechádza ulica, z oboch strán lemovaná domami kapitulských kanonikov. Reprezentačné poschodové stavby v reťazovej zástavbe s funkčnými hospodárskymi budovami pochádzajú z 13. storočia.


V 14. storočí bolo celé mesto prvýkrát obohnané hradbami. Dodnes zachované opevnenie s kruhovými baštami a dvoma neskoro-renesančnými bránami pochádza zo 17. storočia. Na lúke Pažica, ležiacej neďaleko Spišskej Kapituly, sa nachádza niekoľko kaplniek, pri ktorých sa konali krížové cesty. Na vrchole travertínovej kopy Sivá brada stojí najvýznamnejšia z nich – Kaplnka sv. Kríža zo 17. storočia.


BRANISLAV MAJLING

Zdroj: Roľnícke noviny

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Otvoria výstavu o histórii Spiša

Ojedinelý výstavný projekt o histórii Spiša bude v sobotu 28. novembra 2009 o 16:00 sprístupnený v budove Slovenského národného múzea – Spišského múzea v Levoči. Ako agentúru SITA informoval hovorca Spišskej diecézy Peter Majda, unikátne exponáty, medzi ktoré patria napríklad originálne gotické tabule z hradnej Kaplnky sv. Alžbety, či zlatý poklad Spišskej Kapituly, doplní autorská prezentácia historických odkazov biblickej a kultúrnej tradície súčasného výtvarníka Matúša Lányiho. Výstavu, ktorá potrvá do 31. júla 2010, pripravilo SNM – Spišské múzeum v Levoči v spolupráci so Spišskou diecézou.

Spišský hrad

Spišský hrad bol pôvodne župným hradom a prvá písomná zmienka o ňom je z roku 1209. Stojí na mieste rozmerného hradiska z prelomu 1. a 2. storočia n.l.