SNM by privítalo premenovanie Žižkovej ulice

23. júla 2008 – Slovenské národné múzeum by privítalo zmenu názvu Žižkovej ulice, na ktorej sídlia tri jeho pobočky – Archeologické múzeum, Múzeum kultúry karpatských Nemcov a Múzeum kultúry Maďarov na Slovensku. Podľa generálneho riaditeľa SNM Petra Marákyho je to ahistorické pomenovanie, ktoré navyše nekorešponduje s poslaním národného múzea. “Žižka ako symbol husitského hnutia a Bratislava, to sú dva pojmy, ktoré nejako nejdú dohromady, lebo Žižkovým potomkom a prívržencom sa podarilo zničiť veľkú časť Bratislavy,” povedal pre agentúru SITA Maráky.

Vedenie SNM navrhuje návrat k predošlému názvu ulice Podhradská cesta. Do úvahy pripadajú aj ďalšie názvy vychádzajúce z histórie ako Podhradie či Ulica Márie Terézie. “Boli by sme radi, keby sa premenovala aspoň tá časť fragmentu historického podhradia, ktorá je v našej správe okolo Kostola sv. trojice a historických kúrií,” dodáva Maráky. K pôvodným názvom nových ulíc v tejto časti Bratislavy sa prikláňajú aj vlastníci pozemkov na Vydrici a v Podhradí, ktorí tu plánujú rozsiahlu výstavbu.

Hovorkyňa mestskej časti Bratislava – Staré Mesto Alena Kopřivová odkázala Marákyho i ďalších nespokojných občanov na zastupiteľstvo Starého Mesta. “Je na poslancoch, či návrh na premenovanie Žižkovej ulice prijmú. Ak sa s ním stotožnia, ich kladné vyjadrenie musí ešte odobriť mestské zastupiteľstvo. Aj návrh vlastníkov pozemkov na Vydrici a v Podhradí budú posudzovať najprv miestni – staromestskí poslanci a následne mestské zastupiteľstvo v Bratislave,” hovorí Kopřivová.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovenské národné múzeum ponúka novú vstupenku

Návštevníci Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave môžu navštíviť na jednu vstupenku sedem múzeí, ktoré pod neho spadajú. Týka sa to Prírodovedného múzea, zrekonštruovanej budovy a expozície Múzea židovskej kultúry na Židovskej ulici, Múzea kultúry Chorvátov na Slovensku v Devínskej Novej Vsi a štyroch budov múzeí na Žižkovej ulici – teda Archeologického múzea, Múzea kultúry karpatských Nemcov, Múzea kultúry Maďarov na Slovensku a Výstavného pavilónu Podhradie.

Slovenské národné múzeum

Slovenské národné múzeum je najväčšou múzejnou inštitúciou v Slovenskej republike. Pôsobí viac ako sto rokov. Má vo svojom zbierkovom fonde viac ako 3,5 mil. zbierkových predmetov zo všetkých vedných odborov. Spravuje aj niekoľko desiatok objektov, mnohé sú zapísané v Registri kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Múzeum taktiež spravuje dve múzea ľudovej architektúry v prírode, päť hradov, ktoré patria k najnavštevovanejším na Slovensku. Spišský hrad je súčasťou pamiatkovej rezervácie na Spiši, zapísanej do Registra svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Slovenské múzejníctvo signalizuje SOS

Ak štát SNM neposkytne peniaze, hrozí prepúšťanie a zatvorenie niektorých expozícii: BRATISLAVA 17. mája (SITA) – Slovenské múzejníctvo je v hlbokej kríze, tvrdí generálny riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Peter Maráky. Šéf najväčšieho múzea v SR tvrdí, že “jediné, čo môžeme v tejto chvíli signalizovať slovenskej verejnosti je – SOS, SOS, SOS”. Dôvodom krízy slovenských múzeí a galérií je podľa Marákyho viac. Hlavným však je liberalizácia cien energií, po ktorej kultúrnym inštitúciám pohltia väčšinu z ich prostriedkov prevádzkové náklady.

Noc múzeí a galérií

Najvýznamnejšie bratislavské múzeá a galérie Slovenské národné múzeum, Mestské múzeum v Bratislave, Slovenské technické múzeum – Múzeum dopravy, Slovenská národná galéria a Galéria mesta Bratislavy v spolupráci s Miestnym úradom mestskej časti Bratislava – Staré Mesto – pod záštitou starostu mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Ing. Petra Čiernika spolu s partnerom podujatia Magistrátom hlavného mesta SR Bratislavy pripravili pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí jedinečné podujatie…
Obnova.sk Fotografia

Odpovede

  1. SNM by privítalo premenovanie Žižkovej ulice

    To su uz len problemy. Snad sa tu najde niekto do poda spravu o Bratislave znicenej husitmi lebo ua o tom neviem. Sak sa nepametam. Bolo by potrebne premenovat aj Komenskeho, Palackeho a ostatne pomenovane po madaroch, nemcoch a vsetkych co prinasali skazu nasmu velkolepemu mestu na Dunaji.

  2. Re: SNM by privítalo premenovanie Žižkovej ulice
    Nuž z úcty k Žižkovi, husitom a Čechom vôbec by bolo vhodné ulicu premenovať, lebo jej stav je hanbou mesta. “Vďaka” takým “husitom”, ktorí celé Pohradie zničili v “nehusitských” časoch……..

  3. Re: SNM by privítalo premenovanie Žižkovej ulice
    Prístup do múzea na Žižkovej ulici stále komplikovaný

    11. augusta 2008 (SITA) – Do komplexu troch múzeí Slovenského národného múzea na Žižkovej ulici v Bratislave prišlo len počas Noci múzeí a galérií vyše 6 500 ľudí. Niekoľkotisícovú návštevnosť má projekt Théby. Mesto bohov a faraónov. Pri Výstavnom pavilóne Podhradie však naďalej chýba dopravné značenie, chodník i autobusová zastávka. Návštevníci sa tam dostanú zo zastávky Chatam Sofer, cez kopec po tráve. Druhou alternatívou je zastávka pod Novým mostom, vzdialená od múzeí asi pätnásť minút chôdze. Prejsť treba po nábreží Dunaja, potom po priechode cez dvojprúdovú cestu a následne až k múzeám po ceste okolo neďalekej reštaurácie.

    “Napriek všetkým možným iniciatívam smerom k hlavnému mestu, k mestskej časti Staré Mesto, aj k Dopravnému podniku sa nám nedarí zabezpečiť prístup tak, aby sme vylúčili ohrozenie ľudí, ktorí do múzea chodia, a nie v malom počte. Ako keby nebolo dosť síl prekonať administratívne bariéry,” uviedol pre agentúru SITA generálny riaditeľ SNM Peter Maráky.

    Situáciu Výstavného pavilónu Podhradie, kde sídlia Archeologické múzeum, Múzeum kultúry Maďarov na Slovensku a Múzeum kultúry Nemcov na Slovensku, by čiastočne vyriešila zastávka mestskej hromadnej dopravy. Podľa predsedu predstavenstva Dopravného podniku Bratislava (DPB) Branislava Záhradníka o nových zastávkach rozhoduje výlučne magistrát, DPB ich zriaďuje až na podnet mesta. Hovorkyňa Mestskej časti Bratislava – Staré Mesto Alena Kopřivová pre agentúru SITA povedala, že by to bolo duplicitné. Návštevníkom poradila zastávku pri tuneli na Nábreží arm. gen. L. Svobodu alebo pod Novým mostom. “Presne túto trasu používajú bratislavskí sprievodcovia,” argumentuje Kopřivová.

    S chodníkom na pravej strane nábrežia a zastávkou v tejto časti bratislavského Zuckermandlu počíta výstavba v oblasti Vydrice a Podhradia. “Verím, že sa nám niečo podarí vydiskutovať skôr, pretože stavať sa bude ešte minimálne desať mesiacov, a to aj zo západnej aj z východnej strany,” hovorí Maráky. Prepojenie Bratislavského hradu a Podhradia by mohlo zatraktívniť i nevýraznú polohu výstavného pavilónu SNM. Napriek komplikovanému prístupu návštevnosť Podhradia na Žižkovej ulici vzrastá. “Aj pri týchto nevýhodných podmienkach tam pripravujeme unikátne projekty, akým je napríklad výstava o Thébach. Inú možnosť ani nemáme, pretože tento priestor čiastočne a dočasne nahrádza expozičné priestory Bratislavského hradu, ktorý dlhodobo rekonštruujú” hovorí Maráky.

Comments are closed.