Slovenskí archeológovia našli v Kuvajte stredovekú klimatizáciu

Obrázok k článku

Palác zo 7. storočia po Kristovi odkryli slovenskí archeológovia počas svojej šiestej výskumnej misie v Kuvajte na ostrove Failaka.

 

Zaujímavé objavy prinieslo odkrytie spodnej časti kamennej veže paláca so systémom kanálov. Podľa prvých analýz ide o tzv. windcatcher – dômyselný spôsob ochladzovania interiérov pomocou prúdenia vzduchu, ktorý sa zachytáva otvormi vo vežovej nadstavbe. Svedčí to o mimoriadnej technickej vyspelosti tamojšej komunity. „Tento systém ventilácie bez energetickej náročnosti bol v minulosti rozšírený najmä v oblasti Iránu a stredného Východu, neskôr aj v severnej Afrike. Súčasná architektúra sa k tomuto princípu opätovne experimentálne vracia. Zdá sa, že náš nález patrí k najstarším dokladom tejto dávnovekej klimatizácie vôbec,“ povedal riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay.

 

Archeológom sa podarilo nájsť aj súbor keramických a sklených nádob, štukové kachličky či kolky zdobené zvieracími motívmi a kresťanskými symbolmi. K spresneniu datovania náleziska prispela i vzácna byzantská minca. „O pozoruhodných tohoročných výsledkoch slovenskej misie informovala aj kuvajtská tlač a na základe pozvania mali vedúci výskumného tímu prednášku na prestížnej Kuvajtskej univerzite,“ doplnil Ruttkay.

 

Na výskume sa okrem kuvajtských partnerov podieľalo 11 slovenských odborníkov – archeológov, technikov a reštaurátorov. Ich cieľom bolo odkryť a novými trojrozmernými metódami zdokumentovať najväčšiu obytnú stavbu osady, ktorá patrila kresťanskej komunite nestoriánov vo včasnoislamskom období. Archeológovia tu v uplynulých sezónach objavili niekoľko desiatok obytných dvorcov, ohraničených kamennými ohradami a viaceré cenné nálezy včítane sklených nádob a pokladu ametystov. „Tento výskum je veľmi zaujímavý nielen nálezmi, ale aj tým, že tu ide o dlhodobé prežívanie kresťanstva v podmienkach Perzského zálivu, čo sa dovtedy veľmi nevedelo,“ povedal zástupca riaditeľa Archeologického ústavu SAV v Nitre Karol Pieta. Slovenskí archeológovia pôsobia v Kuvajte s prestávkami od roku 2004. Teraz sa pripravuje zmluva na ďalšie päťročné obdobie.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články