Slovenské jaskyne navštívilo za polrok 189,5 tis. osôb

Najnavštevovanejšou jaskyňou bola ku koncu júna Demänovská jaskyňa slobody, ktorú si prezrelo viac než 53,5 tis. osôb
BRATISLAVA 20. júla (SITA) – Návštevnosť jedenásť sprístupnených jaskýň na Slovensku za prvý polrok tohto roka predstavovala 189,5 tis. osôb a medziročne tak poklesla o takmer 15,5 tis. osôb. Ako agentúru SITA informovala vedúca úseku prevádzky jaskýň a marketingu Slovenskej správy jaskýň (SSJ) Ľubica Núdziková, najnavštevovanejšou jaskyňou bola ku koncu júna Demänovská jaskyňa slobody, ktorú si prezrelo viac než 53,5 tis. osôb.
Po nej nasledovala Belianska jaskyňa, ktorú si prezrelo 37,8 tis. osôb, Dobšinská ľadová jaskyňa s 19 tis. návštevníkmi, jaskyňa Driny so 14,2 tis. turistami, Demänovská ľadová jaskyňa s 13,6 tis. turistami a Ochtinská aragonitová jaskyňa s 12,9 tis. návštevníkmi. Najmenej turistov, v počte 4,7 tis. osôb, navštívilo Gombaseckú jaskyňu.
Najväčší medziročný nárast návštevnosti ku koncu júna zaznamenala Ochtinská aragonitová jaskyňa so zvýšením o takmer 1,3 tis. turistov. Naopak najväčší pokles turistov, o 7,1 tis. osôb, evidovala Demänovská jaskyňa slobody.

Všetky sprístupnené jaskyne sú vyhlásené za národné prírodné pamiatky. Päť z nich (Jasovská, Domica, Gombasecká, Ochtinská aragonitová a Dobšinská ľadová) patrí do zoznamu svetového prírodného dedičstva UNESCO. SSJ vznikla v roku 1970.

(SITA, vk;bt), 0249

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Obrázky Z Mongolska

Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva
14. septembra 2003 (nedeľa)
* Obrázky Z Mongolska
– Školská ulica č. 4
– otvorené: 10.00 – 17.00 hod.
* Z histórie a Súčasnosti Vzťahov s Mongolskom
– ulica 1. mája 38
– otvorené: 10.00 – 17.00 hod

V Trenčianskom kraji sprístupnili desať jaskýň

Krajský úrad životného prostredia v Trenčíne vyhlásil desať verejnosti voľne prístupných jaskýň. Dosiaľ bola v Trenčianskom kraji sprístupnená jediná, Bojnická hradná jaskyňa. V kraji je podľa speleológov niekoľko stoviek jaskýň, niektoré majú len pár metrov, iné sú zas veľmi ťažko prístupné. Aj keď nedosahujú veľkosť ani krásu tých stredoslovenských, viaceré z nich si podľa Bohuslava Kortmana z Jaskyniarskeho klubu Strážovské vrchy zaslúžia pozornosť širšej verejnosti.

Turistická ponuka – HORNÉHO GEMERA

Centrom Horného Gemera je Rožňava- mesto slávnych tradícií baníctva, školstva a remesiel, sídlo rímskokatolíckeho biskupstva i dôležitých inštitúcií. Centrum mesta tvorí štvorcové námestie obklopené vzácnymi architektonickými pamiatkami. V strede námestia stojí strážna veža, z ktorej možno obdivovať krásu blízkeho okolia tohto viac ako 700-ročného mesta. Popri viacerých pozoruhodnostiach je možné v meste navštíviť biskupskú katedrálu zo 14. storočia ako aj vzácne expozície Baníckeho múzea. Každá cesta z mesta vedie k unikátnym turistickým zaujímavostiam v atraktívnom prostredí.

Slovensko: Gemer

Územie ležiace južne od Spiša je od neho oddelené masívom Volovských vrchov a má celkom iný charakter ako Spiš. Osobitný charakter mu dáva polohu uprostred Slovenského Rudohoria, ktoré je charakteristické strmými a vysokými vrchmi často presahujúcimi výšku 1000 m, bohato pokrytými ihličnatými, ale aj listnatými lesmi a hlbokými dolinami. Rudohorie a jeho nerastné bohatstvo bolo určujúcim faktorom pre vznik baníctva ako prevládajúceho zamestnania obyvateľstva. Ťažila sa medená a železná ruda, ale aj magnezit a azbest.