Slováci spájajú sily s Rakúšanmi pri šírení starej hudby

Ilustračný obrázok

Šíriť starú hudbu chcú spoločne Slováci a Rakúšania v rámci cezhraničného projektu Accentus Musicalis. Koncept prepája v oblasti vedy a vzdelania Univerzitu múzických umení vo Viedni s aktivitami Vysokej školy múzických umení v Bratislave a bratislavského umeleckého súboru Musica aeterna.

Vďaka projektu Accentus Musicalis sa budú v rokoch 2010 až 2012 konať workshopy, koncerty, vedecký seminár, sympózium a vedecký výskum. Podujatia sa majú pričiniť o zachovávanie a pestovanie spoločného európskeho kultúrneho dedičstva ako aj o zlepšenie vzájomnej komunikácie medzi študentmi, pedagógmi, vedcami a interpretmi stredoeurópskeho a východoeurópskeho regiónu.

Pilotné prezentácie a koncerty sa budú konať v Bratislave a Viedni 19. a 20. novembra. Prinesú jedinečnú možnosť vypočuť si po prvýkrát v spoločnej interpretácii tvorbu Schmelzera a Monteverdiho v podaní špecializovaných súborov starej hudby Musica aeterna (Bratislava) a Collegium musicum (Viedeň).

Informovala Marcela Mokráňová z Rakúskeho kultúrneho fóra.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Slováci spájajú sily s Rakúšanmi pri šírení starej hudby

    Rakúsko-slovenský hudobný projekt Accentus Musicalis

    V snahe zintenzívniť cezhraničnú spoluprácu medzi Rakúskom a Slovenskom bol na pôde Univerzity múzických umení vo Viedni vytvorený koncept Accentus Musicalis, ktorý sa zaoberá vedeckou a umeleckou starostlivosťou a šírením starej hudby. Koncept prepája v oblasti vedy a vzdelania Univerzitu múzických umení vo Viedni s aktivitami Vysokej školy múzických umení v Bratislave a umeleckého súboru Musica aeterna (Bratislava).

    „Accentus Musicalis“ poriada v priebehu rokov 2010-2012 workshopy, koncerty, vedecký seminár, sympózium a vedecký výskum, prostredníctvom ktorých sa výrazne pričiní o zachovávanie a pestovanie spoločného európskeho kultúrneho dedičstva ako aj o zlepšenie vzájomnej komunikácie medzi študentmi, pedagógmi, vedcami a interprétmi stredoeurópskeho a vychodoeurópskeho regiónu.

    Za podpory Ministerstva kultúry a cestovného ruchu Slovenskej republiky, Rakúskeho kultúrneho fóra v Bratislave, Domu hudby vo Viedni a Slovenského inštitútu vo Viedni „Accentus Musicalis“ organizuje dňa 19. a 20. novembra 2010 v Bratislave a vo Viedni pilotné prezentácie a koncerty, ktoré prinášajú jedinečnú možnosť vypočuť si po prvý krát v spoločnej interpretácii tvorbu J. H. Schmelzera a C. Monteverdiho v podaní
    špecializovaných súborov starej hudby – Musica aeterna (Bratislava) a Collegium musicum (Viedeň).

    Prezentácie:

    19.11.2010, 15:00
    Mozartova sieň Rakúskeho veľvyslanecstva,
    811 01 Bratislava, Ventúrska 10

    20.11.2010, 15:00
    Dom hudby vo Viedni (Haus der Musik),
    Viedeň 1010, Seilerstätte 30

    Koncerty:

    19.11.2010, 19:00
    Koncertná sála Dvorana Vysokej školy múzických
    umení v Bratislave, 811 03 Bratislava, Zochova 1

    20.11.2010, 19:00
    Peterskirche vo Viedni, 1010 Viedeň, Petersplatz

    VSTUP VOĽNÝ!

    Bližšie informácie na: http://www.accentusmusicalis.eu

  2. Umelecký projekt Accentus

    Umelecký projekt Accentus Musicalis pokračuje v sérii workshopov
    Bilaterálny rakúsko-slovenský projekt „Accentus Musicalis“ 2010-2012
    V snahe zintenzívniť cezhraničnú spoluprácu medzi Rakúskom a Slovenskom bol na pôde Univerzity múzických umení vo Viedni vytvorený koncept Accentus Musicalis, ktorý sa zaoberá vedeckou a umeleckou kultiváciou starej hudby. Koncept prepája v oblasti vedy, vzdelania a hudobnej interpretácie Univerzitu múzických umení vo Viedni s aktivitami Vysokej školy múzických umení v Bratislave a súboru starej hudby Musica aeterna Bratislava.

    „Accentus Musicalis“ poriada v priebehu rokov 2010-2012 sériu workshopov, workshopových koncertov a vedeckých aktivít, prostredníctvom ktorých výrazne prispeje k zachovávaniu a rozvíjaniu európskeho kultúrneho dedičstva, ako aj k zlepšeniu vzájomnej komunikácie študentov, pedagógov, vedcov a interpretov rakúsko-slovenského cezhraničného regiónu.

    Po úspešných pilotných prezentáciách a koncertoch zrealizovaných v novembri 2010 vo Viedni a v Bratislave projekt Accentus Musicalis pokračuje v sérii workshopov organizovaných počas roka 2011 v Dolnej Krupej – Trnave, Eisenstadte, Schloss Hofe a v Bratislave. Štvoricu workshopov otvorí „workshop so zameraním na dychové hudobné nástroje“, ktorý sa uskutoční od 9. – 12.3.2011 v Kaštieli v Dolnej Krupej. Workshopovými lektormi sú renomovaní interpreti a pedagógovia starej hudby: Gertraud Wimmer / Rakúsko (priečna flauta); Emma Black-Davilism / Austrália (barokový hoboj); Katalin Sebella / Maďarsko (barokový fagot); Norbert Zeilberger / Rakúsko (čembalo a korepetície); Monika Knoblochová / Česká republika (čembalo a korepetície).

    Najlepší účastníci workshopov sa predstavia na koncerte spoločne s bratislavským umeleckým súborom Musica aeterna Bratislava. Koncert bude nahrávaný renomovaným medzinárodným nahrávacím tímom.

    TRNAVA
    Galéria Jána Koniarka, Nové krídlo Kopplovej vily, Zelený Kríček 3

    9.3.2011 /streda/ o 19.30 hod
    Koncert docentov workshopu rakúsko – slovenského projektu ACCENTUS MUSICALIS
    Gertraud Wimmer /Rakúsko/ – priečna flauta
    Emma Black-Davislim /Austrália/- barokový hoboj
    Katalin Sebella /Maďarsko/- barokový fagot
    Norbert Zeilberger /Rakúsko/- čembalo
    Zaznejú skladby J. S. Bacha, G.Ph.Telemanna, J.J. Fuxa, A.VivaldihoG.F Händla, F.Couperina a pod.

    DOLNÁ KRUPÁ
    Kaštieľ Dolná Krupá
    11.3.2011 /piatok/ o 19.00 hod
    Koncert účastníkov workshopu rakúsko – slovenského projektu ACCENTUS MUSICALIS
    spoluúčinkujú
    MUSICA AETERNA Bratislava a COLLEGIUM MUSICUM Viedeň
    Zaznejú sklady barokových majstrov

     

    Na oba koncerty je vstup voľný.
    Projekt Accentus Musicalis je dotovaný z Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko 2007-2013.
    Viac informácií na: http://www.accentusmusicalis.eu

Comments are closed.