Skanzen slovenskej dediny ožil láskou

Obrázok k článku

Potvrdiť si svoju lásku alebo iba prežiť príjemný deň pod korunami rozkvitnutých stromov bolo možné v Slovenskom národnom múzeu (SNM) – Múzeu slovenskej dediny v Martine. Múzeum usporiadalo putovanie za láskou v časoch minulých na podujatí Láska na dedine v nedeľu 26. apríla. Zvyky našich predkov spojené s láskou návštevníkom skanzenu v Jahodníckych hájoch v Martine priblížili viaceré programy, ako vystúpenia folklórneho súboru Lysec z Belej-Dulíc, ľúbostná poradňa “Nečarovaný ženích jak nemastený hrach”, výstava Dary lásky aj tvorivá dielňa, agentúru SITA o tom informovala Tatiana Kadlecová zo SNM v Martine.

 

Účastníci programu v Múzeu slovenskej dediny sa dozvedeli o tom, ako sa v minulosti začleňovali deti medzi dospievajúcu mládež, tiež o stretávaní sa na priadkach, páračkách či tanečných zábavách, kde vznikali prvé lásky. “Nasledovali rozhovory pod oblôčkom, vzájomné obdarovanie a postavenie mája, ktorý znamenal okrem iného aj vážny záujem o dievča a bol predzvesťou blížiacej sa svadby,“ informovalo ďalej SNM. O daroch a obdarovávaní prezradila viac výstava Dary lásky. Tí, čo svojej láske chceli vyrobiť darček, dostali príležitosť priamo na mieste v tvorivej dielni. Občerstviť sa dalo v krčme z Oravskej Polhory. Tradične boli súčasťou programu ukážky práce remeselníkov a ich výrobky sa dali i kúpiť. “Mládenci mohli svojim láskam napríklad kúpiť medovníkové srdcia a tie ich zas mohli obdarovať vyšívanými košieľkami,“ informuje múzeum, ktoré ponúklo všetkým záujemcom možnosť svadobného fotografovania s vlastným fotografom v areáli zadarmo.

O 13:30 sa v areáli skanzenu, v kostole z Rudna – poslednom zachovanom drevenom kostole v Turci, uskutočnila rímskokatolícka sv. omša.

 

Múzeum slovenskej dediny je najväčšou národopisnou expozíciou v prírode na Slovensku. Podáva obraz tradičného ľudového staviteľstva, bývania a spôsobu života obyvateľov severozápadného Slovenska – Oravy, Turca, Liptova a Kysúc-Podjavorníkov druhej polovice 19. a prvej polovice 20. storočia. V areáli múzea sa na ploche 15,5 ha nachádza 143 objektov obytného, hospodárskeho, technického, spoločenského a sakrálneho charakteru. Z nich je zariadených a sprístupnených verejnosti 22, informuje o tom múzeum na svojej webstránke http://www.skanzenmartin.sk.

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Martin > Michalský jarmok

V nedeľu 2.októbra sa v Múzeu slovenskej dediny v Martine –Jahodníckych hájoch uskutoční ďalšie z cyklu XV.národopisného roka – tradičný Michalský jarmok. Predstavia sa na ňom viacerí ľudoví remeselníci a výrobcovia najmä z oblasti severozápadného Slovenska s ukážkami tradičných remesiel a výrob.