Situácia vo financovaní slovenských múzeí je kritická

Situácia vo financovaní slovenských múzeí je kritická. “Financie, ktoré sa múzeám dostávajú na ich činnosť, ani zďaleka nepokrývajú to, čo by mali múzeá plniť podľa zákona,” povedala dnes na tlačovej konferencii predsedníčka Zväzu múzeí na Slovensku Marta Janovíčková. Tejto téme sa bude venovať približne 100 delegátov na nadchádzajúcom 20. valnom zhromaždení zväzu múzeí.

“Hrozí zatváranie expozícií, hrozí vypnutie elektriny, blíži sa vykurovacia sezóna, čakáme, ako sa podarí našim kolegom pre stále expozície získať od 50 do 100 eur, aby sme zaplatili elektrinu a nevypli nás,” opísala situáciu Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici tajomníčka Zväzu múzeí Zuzana Drugová. Dodala, že v podobnej situácii sa nachádza väčšina múzeí. Väčšinou sú financované príspevkom od ministerstva kultúry, medzi ostatné zdroje príjmov patria grantové projekty a dary.


Zväz napriek tomu verí, že sa podarí vyriešiť zložitú situáciu. “Sme ideálnym projektom pre regionálny operačný program. Dá sa nám pomôcť, len stačí nastaviť systém tak, aby naši zriaďovatelia mohli prihlásiť naše projekty napríklad na rekonštrukciu historických budov do štrukturálnych fondov a aby boli kritériá nastavené tak, aby to bolo vôbec možné,” povedala Drugová.


Múzeá majú záujem pritiahnuť viac návštevníkov. Vypracovali preto projekt rozvoja, prostredníctvom ktorého by sa múzeá mohli výrazne posunúť vpred. Medzi cieľmi projektu je aj výchova mladých múzejníkov, ktorí by pokračovali v kvalitnej práci svojich predchodcov, situácia však ani v tomto smere nie je ideálna. “Ak aj máme to šťastie, že k nám prídu pracovať mladí fanatici, ostanú u nás spravidla kým si nezaložia rodiny alebo po čase strácajú záujem, čo je veľká škoda,” uviedla Drugová. Dôvody nezáujmu mladých o prácu v múzeách vidí zväz v nevýhodnom finančnom ohodnotení. Priemerný plat pracovníkov múzeí v Banskobystrickom kraji je 359 eur.


Zväz múzeí na Slovensku vznikol v roku 1990 so sídlom v Banskej Bystrici. Nadviazal na tradície Sväzu slovenských múzeí založeného v roku 1939. Poslaním zväzu je prezentácia práce múzeí širokej verejnosti. V roku 2000 pripravil v spolupráci so Slovenským národným múzeom spoločnú výstavu 43 slovenských múzeí Cesta dejinami, o rok neskôr výstavu pod názvom Slovensko – prírodný klenot v srdci Európy. Medzi jeho úlohy patrí aj propagácia múzeí na veľtrhoch zameraných na cestovný ruch a kultúrne dedičstvo. Zväz sa venuje aj riešeniu odborných otázok múzejnej práce. Organizuje konferencie k aktuálnym otázkam múzejníctva a podporuje vydávanie časopisu Múzeum. V súčasnosti združuje 82 z 91 registrovaných múzeí na Slovensku.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Prezentáciu Bardejovského a Kremnického múzea predĺžia

BRATISLAVA 18. januára 2004 (SITA) – Prezentácia víťazných múzeí prvého ročníka súťaže Múzeum roka v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave bude otvorená o mesiac dlhšie, a to do konca februára. Ako agentúru SITA informovala Jana Mojžitová zo SNM, dôvodom je veľký záujem návštevníkov. Výstava ponúka prehliadku Šarišského múzea v Bardejove a Múzea mincí a medailí Národnej banky Slovenska v Kremnici.

Odpovede

  1. Situácia vo financovaní slovenských múzeí je kritická

    Taketo hodnotenia situacie by mali vyprodukovat vsetky muzea, ktorych sa dotyka stale nizsie financovanie spolu s presnou analyzou, ktore ich cinnosti su ohrozene, ktore zbierky a podobne. aspon by sme dostali plastickejsi obraz o ochrane kulturneho dedistva na slovensku. a o tom, kde smeruje, kedze je situacia z roka na rok horsia, namiesto progresu vidime len regres.

Comments are closed.