S prevádzkou opraveného kaštieľa v Dubnici bude problém

Ranobarokový kaštiel v Dubnici nad Váhom

Mesto Dubnica nad Váhom získalo z európskych štrukturálnych fondov dva a pol milióna eur na rekonštrukciu dubnického kaštieľa. Investujú ich do opravy jeho prednej časti. „Podmienkou však je, že tam budú len výstavné priestory,” povedal primátor Jozef Gašparík. Na prízemí chceli pôvodne umiestniť múzeum, na poschodia mestský úrad. „Podľa fondov tam nemôže byť ani základná umelecká škola. Ak chceme získať peniaze, musíme presne dodržať pravidlá. Asi päť rokov, kým táto povinnosť trvá, bude veľký problém ako to budeme financovať,” dodal primátor.
Do kaštieľa investovali v minulosti rôzne subjekty viac ako dva milióny eur, na začiatku deväťdesiatych rokov minulého storočia vynovili strechu. Za posledné roky investovalo mesto do rekonštrukcie jedného krídla viac ako 332-tisíc eur. V tejto časti otvorili 30. mája Dubnické múzeum. Do konca budúceho roka by mala byť vďaka peniazom z únie hotová celá predná časť kaštieľa. Múzeum sa tak rozšíri. Dubnické múzeum je mestskou rozpočtovou organizáciou od roku 2005, no doteraz nemalo stálu expozíciu a sídlilo v polyfunkčnom objekte na Námestí Matice slovenskej.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Obnovu kaštieľa stihnú

    Obnovu kaštieľa stihnú dokončiť načas

    TRENČÍN 24. mája (SITA) – Rekonštrukciu Dubnického kaštieľa stihnú dokončiť v stanovenom termíne. Ako agentúru SITA informovala vedúca oddelenia výstavby, územného plánovania a životného prostredia Ivana Tepličková, zhotoviteľská firma Metrostav SK v pondelok 23. mája vyzvala mesto k preberaciemu konaniu stavby. Kedy však budú kaštieľ otvárať pre verejnosť, nie je ešte jasné, mesto v súčasnosti o tom rokuje s firmou. “S prácami končíme určite v máji,” povedala Tepličková.

    Základný kameň rekonštrukcie krídla A spolu s vežou Dubnického kaštieľa slávnostne poklepali vlani 30. mája. Mesto získalo na tento projekt v rámci Regionálneho operačného programu nenávratný finančný príspevok vo výške 2 490 000 eur. Samé sa podieľa na spolufinancovaní prestavby vo výške päť percent. Ako minulý rok uviedol generálny riaditeľ hlavného zhotoviteľa stavby Vladimír Kríž, stavbu plánovali dokončiť do 12 mesiacov od jej začatia.

    Kaštieľ bol postavený v roku 1670 v štýle včasného baroka s renesančnými základmi. Na jeho komplexnú obnovu by Dubnica nad Váhom potrebovala podľa vyjadrenia primátora mesta Jozef Gašparíka ďalších približne 20 miliónov eur.

  2. Kaštieľ zo 17. storočia sa

    Kaštieľ zo 17. storočia sa bude rekonštruovať

    BRATISLAVA 20. júna (SITA) – Spoločnosť Metrostav SK, a.s. Bratislava zrekonštruuje v Dubnici nad Váhom kaštieľ zo 17. storočia, v ktorom sídli Dubnické múzeum. Stavebné práce má uskutočniť za zmluvnú cenu takmer 2 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Firma uspela v užšej súťaži s dvoma prijatými ponukami, keď začiatočná predpokladaná hodnota zákazky predstavovala 2,01 mil. eur bez dane. Práce by mala uskutočniť za dvanásť mesiacov, zmluva bola uzatvorená 31. mája. Investícia má byť spolufinancovaná z európskych prostriedkov cez Regionálny operačný program. Na komplexnú obnovu kaštieľa, v ktorom sídlil rod Illesháziovcov, treba podľa mesta okolo 20 mil. eur.

Comments are closed.