S. ĽUBOVŇA: V Kostole sv. Mikuláša objavili fresky zo 14. storočia

Obrázok k článku

V Kostole sv. Mikuláša v Starej Ľubovni sa reštaurátorom náhodne podarilo objaviť vzácne fresky pravdepodobne zo 14. storočia. Ich témou je odsúdenie Krista až po jeho ukrižovanie. Podarilo sa to vďaka plánovanej obnove kostola. „Krajský pamiatkový úrad nariadil výskum. Začali sme tak sondovať na miestach, kde sa nachádza stredoveké murivo a objavovali sme postupne vrstvy z gotiky,“ uviedol dnes pre médiá reštaurátor Peter Koreň, podľa ktorého ide o klenot kostola.

 

Nález niekoľko storočí starých malieb potešil aj dekana rímskokatolíckej farnosti Stará Ľubovňa Pavla Lacka. „Bola to náhoda, chceme novú elektroinštaláciu a máme tu staré fresky, ktoré boli našim očiam ukryté a nanovo sa objavili,“ povedal. Podľa Koreňa sú fresky zachované kompaktne, na rozlohe sedem krát sedem metrov. Reštaurátori zatiaľ odkryli len ich časť. „Teraz spracujú výsledky výskumov, potom bude nasledovať dohoda medzi majiteľom pamiatky a pamiatkovým úradom, čo sa s tým spraví ďalej, navrhneme postup,“ vysvetlil Koreň.

O existencii fresiek sa nevedelo. Kostol z 13. storočia bol zničený v 17. storočí, odvtedy je datovaná aj jeho postupná prestavba. Rovnako postupne boli prekrývané aj stredoveké vrstvy. Reštaurátori dali na niektorých miestach dole aj päť maliarskych, vápenných či omietkových vrstiev. Koreň verí, že návštevníci kostola by tak mohli mať možnosť vidieť fresky v takej podobe, ako ich ľudia videli pred deštrukciou z roku 1640, keď boli zrejme ešte viditeľné. Odhaľovanie fresiek má podľa jeho slov obrovsky význam. „Dať si vymaľovať kostol znamenalo prestíž. Majstri freskári boli vzácni a rovnako aj pigmenty, materiál, z ktorého sa vytvárali fresky. Na Gemeri a Spiši to však bolo dosť bežné, keďže v období vlády Anjouovcov, ktorí boli významní králi a držali pevne moc v rukách, bol v tomto regióne zaznamenaný rozvoj,“ vysvetlil.

 

Historička umenia Michaela Haviarová, rodáčka zo Starej Ľubovne, považuje objav za veľkú vec. „Venujem sa pamiatkam v rámci celého Slovenska, vždy bolo mojou túžbou preskúmať tento kostol, keďže všetci vieme, že tu bolo veľmi veľa stavebných etáp. Ľubovňa bola historicky veľmi významným mestom, preto sa očakávali isté nálezy,“ uviedla. Je rada, že farnosť po takmer polstoročí pristúpila k obnove kostola. Reštaurovanie bolo podľa jej slov len prvým krokom v rámci celej obnovy, ktorá bude trvať dlhší čas. „Je úžasné sledovať reštaurátora, keď postupne skalpelom odkrýva každý centimeter fresky a my očakávame, aký výjav sa odkryje, čo Kristus drží v ruke, kto je pri ňom, za ním,“ dodala.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články