Rusínske múzeum vystavuje makety drevených chrámov

Obrázok k článku

Výstavu makiet 39 drevených chrámov zo severovýchodného Slovenska otvorili včera, 1. júna,  v Slovenskom národnom múzeu – Múzeu rusínskej kultúry v Prešove. Ich autorom bol Ladislav Cidylo z Bardejova, ktorý ich vyrábal vo voľnom čase počas celého života. Výstava bude prístupná celé leto. Múzeum rokuje s rodinou po zosnulom autorovi, od ktorej chce makety odkúpiť. Ak by sa to podarilo, zbierka by ostala v múzeu natrvalo.

 

Ako uviedla pre agentúru SITA riaditeľka múzea Oľga Glosíková, modely sú vyrobené v mierke 1:50. Autor venoval veľkú pozornosť aj detailom. Ak bola pri chráme zvonica, vložil do nej aj skutočný zvonček, pedantne sa venoval výrobe krížov. Niektoré gréckokatolícke a pravoslávne cerkvi, ktoré už dnes neexistujú, zvečnil podľa dobových fotografií a obrazov. Súčasťou výstavy je aj mapka Skvosty kostolov Podkarpatskej Rusi, ktorá prináša informácie aj o drevených chrámoch na území terajšej časti západnej Ukrajiny, ktoré v minulosti patrilo pod ČSR.

 

Glosíková uviedla, že Ladislav Cidylo bol vodičom z povolania a tvorbe modelov z dreva sa venoval iba vo voľnom čase. Mal veľmi precíznu prácu a vyrobil makety sakrálnych stavieb, ktoré pochádzajú zväčša z 18. storočia. Sú však medzi nimi aj staršie, skvostom je rímskokatolícky kostolík z Hervartova z konca 15. storočia, ktorý je zapísaný do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO spolu s ďalšími siedmimi. V zbierke sú tiež makety chrámov z obcí Matysová, Krajné Čierno, Ľutina, Hraničné, takmer všetky zo severovýchodného Slovenska.

Múzeum rusínskej kultúry už z tejto zbierky odkúpilo 14 modelov, teraz zháňa financie na skompletizovanie celej sady. Ak sa tak stane, výstava potrvá až do reštaurovania modelov.

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Prešov: Medzinárodný workshop o ochrane drevených chrámov

Dňa 22.10.2003 sa v Prešove v budove Gréckokatolíckeho kňazského seminára blahoslaveného biskupa mučeníka Pavla Petra Gojdiča začal trojdňový Medzinárodný workshop o ochrane drevených chrámov „Wooden Churches Conservation International Workshop“, ktorý organizujú World Monuments Fund, the Samuel H. Kress Foundation, United States Commission for the Preservation of America’s Heritage Abroad v spolupráci s Gréckokatolíckym biskupstvom v Prešove a Gréckokatolíckou bohosloveckou fakultou Prešovskej univerzity v Prešove.

Rusínske múzeum čaká na priestory Sokolovských kasární

Múzeum rusínskej kultúry v Prešove, ktoré bolo verejnosti sprístupnené pred dvomi rokmi, sídli v prenajatých priestoroch administratívnej budovy, netradične, na ôsmom a deviatim poschodí. Pre návštevníka je to na prvý pohľad neatraktívny objekt. Tento stav by sa mal čoskoro zmeniť, múzeum by sa malo presťahovať do priestorov bývalých Sokolovských kasární na Masarykovej ulici. Prevod prebytočného majetku z armády na ministerstvo kultúry a následne na Slovenské národné múzeum ako zriaďovateľa je „na spadnutie“. Agentúre SITA to povedala riaditeľka rusínskeho múzea Oľga Glosiková. Aj po úspešnom prevode bude sťahovaniu ešte predchádzať rekonštrukcia priestorov, ktorých plocha je v porovnaní so súčasnosťou veľkorysá. Sťahovanie sa odhaduje na máj 2011.