Ruiny Katarínky opäť viditeľné vo svetle kultúry a sviečok

Obrázok k článku

Dobrovoľníci z projektu Katarínka prichádzajú s iniciatívou, ktorej cieľom je priblížiť verejnosti ruiny bývalých kostolov a kláštorov vo večerných hodinách. Potenciál novej akcie s názvom Noc kostolných a kláštorných ruín, ktorá sa bude konať v piatok 2. augusta na Katarínke, nadobúda osobitný ráz práve v noci. Netradičná atmosféra, vo svetle sviečok a petrolejok, spojená s kultúrnym a duchovným zážitkom.

 

Hlavnými organizátormi podujatia sú Tomáš Sojka a Matej Rusina, ktorí sú dlhoročnými dobrovoľníkmi a vedúci účastníci už v poradí štvrtej letnej družiny na Katarínke v roku 2013. Podľa slov Tomáša Sojku chcú organizátori projektu priblížiť návštevníkom Katarínku aj prostredníctvom nových a netradičných zážitkov. Teda koncertom, ktorý bude umocnený atmosférou zrúcaniny, či nočným sprevádzaním s príchuťou tajomna.

 

V čase od 18:30 sa tak bude ruinami kostola ozývať koncert vážnej hudby, na ktorom účinkujú mladí renomovaní hudobníci zoskupení v sláčikovom kvartete Mucha Quartet. Ako hosť si s nimi zaspieva i iniciátorka týchto koncertov, sopranistka Eva Šušková, ktorá momentálne patrí medzi špičku slovenských koncertných umelcov. Zaznejú sláčikové kvartetá Josepha Haydna a Maurica Ravela a skladby Ladislava Stančeka a Ilju Zeljenku. Pieseň “Staroslovenský otčenáš” od Ladislava Stančeka upravil pre toto obsadenie a špeciálne aj pre túto príležitosť významný slovenský skladateľ Vladimír Godár. Za posledné roky pôjde už o tretí ročník tohto Letného koncertu.

 

Ďalším bodom programu bude svätá omša o 20:00. So západom slnka, približne o 21:30, začne za účasti svetla petrolejok obľúbené nočné sprevádzanie pre návštevníkov, doplnené o výklad k historickej pamiatke zrúcaniny kostola a kláštora a o príbeh sv. Kataríny, ktorá sa stala patrónkou tohto pútnického miesta. Zrúcanina kostola s kláštorom sv. Kataríny sa nachádza v lesoch Malých Karpát v Trnavskom kraji, neďaleko obcí Dechtice a Naháč. Stála nepovšimnutá do roku 1995 kedy Peter Herceg, vtedajší študent, založil dobrovoľnícke tábory zamerané na záchranu tejto pamiatky. Od tohto roku sa na Katarínke, ako ju familiárne nazývajú miestni, vystriedalo takmer 1300 dobrovoľníkov, ktorí systematicky pracujú na záchrane poškodených častí a pomocou archeologického výskumu aj na objavovaní histórie tohto zaujímavého miesta.

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články