Rozhovory o artefaktoch z Machu Picchu budú pokračovať v Peru

Delegácia z Univerzity Yale odcestuje cez víkend do Peru, aby prediskutovala vrátenie pamiatok z Machu Picchu, vyjadril sa vo štvrtok 18. novembra 2010 peruánsky prezident Alan García. Obe zainteresované strany vyjednávali už počas uplynulého týždňa.

Peru tvrdí, že v USA sa nachádza asi 46-tisíc predmetov veľkej hodnoty, ktoré pochádzajú z Machu Picchu. Yale však oponuje, že disponuje iba asi 5 500 kusmi, z ktorých iba niečo vyše 330 možno vystaviť v múzeu. Ide o rôznu keramiku, ozdoby či kosti, ktoré z Peru odviezol začiatkom 20. storočia americký archeologický tím pod vedením Hirama Binghama. Ten v roku 1911 znovuobjavil stratené mesto Inkov. Američania mali podľa dohody artefakty do 18 mesiacov vrátiť, no napriek dlhoročnej snahe juhoamerickej krajiny sa tak dodnes nestalo.


Od konca septembra vedie vláda juhoamerického štátu diplomatickú, ale aj verejnú kampaň za navrátenie objektov do ich pôvodnej krajiny ešte pred budúcoročným stým výročím objavenia Machu Picchu. Minulý týždeň sa v niekoľkých peruánskych mestách konali hromadné demonštrácie, prezident krajiny Alan García tiež svojho amerického kolegu Baracka Obamu o vrátenie pokladu nedávno požiadal listom.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Citadela Inkov nebude na Zozname ohrozených lokalít

7. júla 2008 – Peruánsky Národný kultúrny inštitút upozorňuje, že UNESCO sa rozhodlo nepridať Machu Picchu na Zoznam svetového dedičstva ohrozených lokalít. Rovnako tvrdí, že Vzdelávacia, vedecká a kultúrna Organizácia Spojených národov sa rozhodla, že známej citadele Inkov nehrozí skoré priame ohrozenie.

Peru: Vyrabovali už 1500 katolíckych kostolov

V uplynulých piatich rokoch vyrabovali v juhoamerickom štáte Peru už viac ako 1500 katolíckych kostolov. Zlodeji sa sústredili najmä na vzácne olejomaľby a veľké plátna umeleckých diel, ktoré vyrezali z rámov. Oznámila to komisia pre kultúru Biskupskej konferencie Peru v Lime. Zlodeji odcudzili aj množstvo kalichov a monštrancií, ktoré vytavili na zlaté tehly.