Románske rotundy sa začali aktívne obnovovať

Obnova románskych rotúnd – ojedinelých pamiatok sakrálnej architektúry na Slovensku, bola jednou z tohtoročných hlavných cieľov grantového programu Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom. Prioritou bolo šesť románskych rotúnd, ktoré patria medzi najstaršie zachované sakrálne stavby na našom území. Ide o Kaplnku sv. Anny v Prihradzanoch, Kostol sv. Margity v Šiveticiach v okrese Revúca, rotundy v Bíni v Novozámockom okrese a v Nitrianskej Blatnici v Topoľčianskom okrese a tiež o Rotundu sv. Juraja v Skalici a Rotundu Povýšenia Sv. Kríža v Križovanoch nad Dudváhom v Trnavskom okrese. Z nich v najhoršom stave sú – Kaplnka sv. Anny v Prihradzanoch a Kostol sv. Margity v Šiveticiach. Najväčšie príspevky spomedzi nich preto dostali práve vlastníci spomínaných dvoch kaplniek. O dotáciu nepožiadali podľa Ministerstva kultúry SR len majitelia Rotundy sv. Juraja v Skalici.

Ako ďalej agentúru SITA informovalo ministerstvo kultúry, na projekt obnovy Kostola sv. Margity v Šiveticiach pridelili z grantového programu Obnovme si svoj dom 37 500 eur na projektovú dokumentáciu, statické zabezpečenie nosných konštrukcií, opravu krovu a výmenu strešnej krytiny. Obdobne na projektovú dokumentáciu, statické zabezpečenie nosných konštrukcií, opravu krovu a strechy a tiež na archeologický výskum získali grant aj majitelia Kaplnky sv. Anny v Prihradzanoch. Od ministerstva dostali 30 000 eur. Na obnovu Rotundy dvanástich apoštolov v obci Bíňa prispelo ministerstvo dotáciou 25 000 eur. Má sa použiť na opravu fasády a prenájom lešenia. Z grantového programu Obnovme si svoj dom išlo 10 500 eur na Rotundu Sv. Juraja v Nitrianskej Blatnici. Jej majitelia tak získali príspevok na financovanie prác potrebných na začatie rekonštrukcie – prenájom lešenia, reštaurátorský výskum, umelecko-historický výskum, návrh na reštaurovanie a na dokumentáciu z vykonaného výskumu. Ministerstvo nepridelilo dotáciu na rotundu Povýšenia Sv. Kríža v Križovanoch nad Dudváhom. Žiadosť o dotáciu totiž prišla až keď sa prostriedky v grantovom programe vyčerpali. O dotáciu na Rotundu sv. Juraja nepožiadali.


Práce na obnove týchto národných kultúrnych pamiatok ešte prebiehajú. Podľa zmluvy podpísanej medzi prijímateľom dotácie, ktorým je vlastník pamiatky a ministerstvom kultúry je prijímateľ dotácie povinný dotáciu vyúčtovať v januári 2010. Práce sledujú príslušné krajské pamiatkové úrady.


Pamiatková inšpekcia Ministerstva kultúry SR počas končiaceho sa roka 2009 preverila aj stav rotúnd a kostolov, z ktorých sa zachovali len stavebné konštrukcie. Nachádzajú sa v Hamuliakove (okr. Senec), Jalšovom (okr. Hlohovec), Trenčíne, Dechticiach (okr. Trnava), Malých Kosihách (okr. Nové Zámky), Chrasť nad Hornádom (okr. Spišská Nová Ves) a Podolínec (okr. Stará Ľubovňa). Kostoly v Malých Kosihách a Chrasti nad Hornádom sú po obnove v dobrom stave. Rotunda na Trenčianskom hrade je podľa ministerstva archeologickou pamiatkou s osobitným režimom užívania. “Všetky objekty sú užívané, boli identifikované ich poruchy vo väzbe na možnú podporu zo strany MK SR,” uviedlo ďalej ministerstvo. Spoločným problémom objektov v Hamuliakove, Jalšovom, Dechticiach a Podolínci je zavlhnutie a potreba úpravy vodného režimu. “Poruchy sú dlhodobé, spôsobili ich aj nevhodné technológie použité pri rekonštrukčných prácach vykonaných v 70-tych a 80-tych rokoch 20. storočia. Účelom previerok pamiatkovej inšpekcie “bolo aktivizovať vlastníkov pri príprave projektov ich obnovy,” dodalo ministerstvo.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Románsku rotundu v Dechticiach chcú zrekonštruovať

Obec Dechtice v okrese Trnava chce zrekonštruovať svoju dominantu románsku rotundu Kostol Všetkých svätých z roku 1172. “Je to taká vzácnosť na Slovensku, že kostolík nepatrí cirkvi, ale obci. Vyplýva nám povinnosť starať sa oň, a tak by sme ho chceli zrekonštruovať v spolupráci s pamiatkovým úradom,” uviedol starosta obce Karol Zachar.