Rimavské Janovce začnú opravovať historický kostol z 12. storočia

Obrázok k článku

Románsky rímskokatolícky Kostol sv. Jána Krstiteľa, ktorý je súčasťou Gotickej cesty, opravia z financií získaných prevažne z grantu za viac ako 16 tis. eur
RIMAVSKÁ SOBOTA 24. júla (SITA) – V obci Rimavské Janovce v okrese Rimavská Sobota začnú v najbližších dňoch s opravou najvzácnejšej pamiatky – historického kostola z 12. storočia. Románsky rímskokatolícky Kostol sv. Jána Krstiteľa, ktorý je súčasťou Gotickej cesty, opravia z financií získaných prevažne z grantu za viac ako 16 tis. eur. Ako pre agentúru SITA uviedol správca farnosti Martin Pivovarnik, s prácami by sa malo začať 1. augusta. Dovtedy sa ešte musia stretnúť s reštaurátorom, ako aj pracovníkmi pamiatkového úradu z Lučenca. Tí podľa Pivovarníka určia spôsob aj dôležitosť prác, pretože z celkovej žiadanej sumy takmer 23 tis. eur dostali 15 tis. Financie žiadali prostredníctvom projektu Obnovme si svoj dom, podľa Pivovarníka opravu kofinancuje cirkev sumou viac ako 1,1 tis. eur.
V prvej etape by tak podľa Pivovarníka mali zreštaurovať východný trojuholníkový štít lode kostola. „Vypadávajú odtiaľ kamene, je to v dezolátnom stave,“ povedal Pivovarník, podľa ktorého budú žiadať financie aj na ďalšie etapy.
Rekonštrukcii sa teší aj starosta obce Stanislav Krahulec. Ako pre SITA uviedol, kostol je v katastrofálnom stave a preto bude rád, ak sa dá do pôvodnej podoby. „Okraje už ohrozujú okoloidúcich obyvateľov,“ dodal Krahulec, podľa ktorého ide o jedinečnú stavbu nielen v obci, ale aj na celom Slovensku. Interiér kostola zdobia maľby z roku 1876.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články