Rezort kultúry chce ušetriť na správe a prevádzke budov

Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky pokračuje vo verejnom obstarávaní služieb, ktoré sa týkajú zabezpečenia technickej správy a prevádzky jeho objektov v Bratislave, pričom v priebehu roka budú do procesu zapojené aj ostatné objekty, ktoré patria do správy rezortu kultúry v rámci celého Slovenska. Podmienky verejného obstarávania budú oproti pôvodnej súťaži vyšpecifikované v súlade s pripomienkami Úradu pre verejné obstarávanie. Predmetom obstarávania sú technické služby, ako údržba budov, údržba striech, sklenárske, maliarske, natieračské, murárske, manipulačné, zámočnícke, klampiarske, upratovacie, strážne, deratizačné, záhradnícke služby, služby odpadového hospodárstva, operatívnej údržby, údržba, opravy, servis a revízie vzduchotechnických klimatizačných, elektrických, plynových, dopravných, tlakových, protipožiarnych zariadení. Rozhodne teda nepôjde len o upratovacie práce, ako pred časom zavádzajúco informovali niektoré médiá. Predpokladaná hodnota zákazky je určená ako maximálna a na 5 rokov, v objeme 500 – 520 mil. Sk, pričom predpokladáme že víťazný subjekt ponúkne nižšiu sumu. Ministerstvo očakáva navrhovaným systémom centralizácie a outsourcingu výraznú úsporu výdavkov na zabezpečovanie týchto služieb. Na základe záverov procesného auditu v rezorte, realizovaného nezávislou spoločnosťou, finančný objem vynakladaný na uvedené služby doteraz dosahuje v celom rezorte ročne výšku až cca 217 mil. Sk, čo za 5 rokov predstavuje 1 085 mil. Sk, pričom je z hľadiska vynaložených financií vyhodnotený ako najdrahší proces v rezorte. Pri objektoch 21 organizácií MK SR v Bratislave, ktorých sa priamo týka proces verejného obstarávania, by spomínané služby na 5 rokov stáli asi 550 mil. Sk. Snahou MK SR bude dosiahnuté úspory realokovať na kultúrne projekty a podujatia.

Tlačový referát MK SR

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Nehnuteľnosti rezortu kultúry bude spravovať jedna firma

Podobne ako budovy ministerstva vnútra má spravovať a prevádzkovať nehnuteľnosti rezortu kultúry jedna firma. V užšej súťaži vyhrala obstarávanie na päť rokov za 16,5 milióna eur bez DPH firma AB Správcovská, a.s. líder skupiny dodávateľov a EMM, spol.s.r.o. so sídlom v Bratislave. Vzhľadom na to, že v ponukách boli uvedené a hodnotené jednotkové ceny, celková suma zákazky a množstvo služieb sa môže podľa vestníka verejného obstarávania meniť. Závisieť to bude od aktuálnych potrieb verejného obstarávateľa. Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca rezortu kultúry Jozef Bednár, zákazka sa vzťahuje na 71 objektov s rozlohou približne 300 000 metrov štvorcových, ktoré spravuje 33 organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva, vrátane samotného ministerstva kultúry.

Sto dní v rezorte ministerstva kultúry

Preverovanie zmlúv, iný prístup k obnove kultúrneho dedičstva, či príprava množstva zmien v zákonoch charakterizujú medzi iným prvých takmer sto dní pôsobenia Daniela Krajcera na čele ministerstva kultúry. Popri najmedializovanejšom z doterajších výsledkov Ministerstva kultúry a cestovného ruchu SR – novele zákona o štátnom jazyku – sa ministerstvo rovnako ako ďalšie rezorty sústredilo na preverovanie zmlúv. “Zverejnili sme všetky zmluvy v rezorte kultúry na internete. Je ich 1 619, čo je enormná práca,” povedal v rozhovore pre agentúru SITA minister Krajcer.

Odpovede

  1. Rezort kultúry chce ušetriť na správe a prevádzke budov

    Rezort kultúry chce zlepšiť služby štátnych a verejných inštitúcií

    Tlačový referát MK SR

    Rezort kultúry chce ušetriť pri nákupe kancelárskych potrieb

    Rezort kultúry, to znamená samotné ministerstvo a ďalších 33 organizácií v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti, v priebehu posledných 5 rokov zaplatil za nákup kancelárskych potrieb cca 50 mil. Sk. Predpokladaná hodnota zákazky verejného obstarávania je na základe využitia systému centrálneho verejného obstarávania a na základe analýz doterajších systémov nákupu v tomto prípade stanovená na 30 mil. Sk na obdobie 5 rokov. To znamená, že by rezort kultúry mal v nasledujúcich rokoch na nákupe kancelárskych potrieb ušetriť najmenej 4 milióny korún ročne.

    Tlačový referát MK SR

  2. Re: Rezort kultúry chce ušetriť na správe a prevádzke budov
    Maďarič plánuje reformu kultúry, chce ušetriť pol miliardy

    “Chcem týmito zmenami dosiahnuť, aby mali ľudia v rezorte kultúry viac času, viac energií a viac peňazí na robenie hlavných činností,” povedal Maďarič. Získané peniaze chce minister preniesť z administratívy do umenia. “Za tú istú sumu sa urobí viac,” dodal.

    Podľa auditu totiž ľudia v štátnych kultúrnych inštitúciách venujú len polovicu svojho času práci, 40 percent času trávia podpornými činnosťami, ako je administratíva, zvyšok venujú riadiacim činnostiam. Minister tvrdil, že ideálne by bolo, aby hlavnou náplňou práce trávili 70 percent času a administratíve venovali len 20 percent.

    Maďarič pripustil, že zmeny sa najviac dotknú organizácií, ktoré majú pobočky po celom Slovensku, napríklad Slovenské národné múzeum či Slovenská národná galéria. V prvej vlne budú musieť inštitúcie, v ktorých pracuje 4770 ľudí, prepustiť v priemere päť percent svojich zamestnancov.

    Zaniknúť majú napríklad účtovnícke, administratívne či upratovacie miesta. Tie chce ministerstvo objednať za pol miliardy korún od dodávateľov, a tak opäť vyhlásilo tender na správu a údržbu budov, ktorý nedávno Úrad pre verejné obstarávanie zrušil.

    Zmeny si však vyžiadajú aj investície. Audit stál 11 miliónov Sk a firma Centire, ktorá ho vykonala, dostane ďalšie milióny korún za poradenstvo. Asi 20 až 30 miliónov korún bude potrebných na prvé zmeny. Okrem toho pôjde šesť miliárd Sk z eurofondov do digitalizácie pracovísk.

    Minister zároveň prisľúbil, že sa štátne výdavky na kultúru budú zvyšovať. Vlaňajší rozpočet ministerstva bol 4,7 miliardy korún, tento rok suma stúpla na 5,1 miliardy Sk a v budúcich rokoch sa má blížiť k šiestim miliardám. Jedinou významnejšou zmenou v oblasti kultúry bola decentralizácia, keď niektoré štátne organizácie prešli pod správu miest, obcí a krajov.

    Copyright © ČTK 2008

Comments are closed.