Rekonštrukcia Podtatranského múzea si zatiaľ vyžiadala vyše 2,5 milióna eur

Obrázok k článku

Na kompletnú rekonštrukciu Podtatranského múzea v Poprade, ktoré je zatvorené už takmer dva a pol roka, doteraz Prešovský samosprávny kraj vyčlenil spolu 2,53 milióna eur. Najnovšie poslanci schválili 112 500 eur na prípravu novej expozície na druhom poschodí s názvom Poprad a okolie v zrkadle vekov, na zhotovenie výstavného mobiliára prispelo aj mesto Poprad dotáciou 50-tisíc eur. „Múzeum plánujeme otvoriť okamžite po inštalovaní výstavy na druhom nadzemnom podlaží, verejnosti bude sprístupnený aspoň tento priestor. Presný harmonogram budeme vedieť po rokovaní s dodávateľom. Považujeme totiž za neúnosné, aby múzeum bolo zatvorené tak dlho,“ informovala agentúru SITA vedúca odboru kultúry PSK Veronika Fitzeková.

 

Z celkovej sumy sa podľa Fitzekovej v exteriéri a interiéri múzea preinvestovalo 2,2 milióna eur, súčasťou rekonštrukcie bola aj príprava na novú expozíciu Kniežacej hrobky. „Ďalších 214 500 eur dostalo múzeum ešte v decembri minulého roku na úpravu exteriéru. V záhrade múzea by mal vzniknúť priestor na remeselné dielne a malý amfiteáter,“ uviedla.

 

Prešovský samosprávny kraj očakáva, že expozícia Kniežacej hrobky, ktorá bude umiestnená na prvom nadzemnom podlaží a v suteréne, si vyžiada ešte ďalšie nemalé finančné prostriedky. „Pokiaľ ide o kniežaciu hrobku a jej inštaláciu, sme bezmocní a musíme čakať na Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied a nemeckých partnerov, ktorí hrobku konzervujú. Od nich závisí, kedy práce ukončia a dajú pokyn, že hrobka sa môže previezť k nám do Popradu. Stavebne sme sa túto chvíľu pripravení a okamžite začneme konať,“ vysvetlila vedúca odboru kultúry. Podľa jej slov však bude odborne a časovo náročná aj samotná inštalácia hrobky. „Podľa informácií, ktoré mám momentálne k dispozícii, môžeme snáď hovoriť o prelome rokov 2018 a 2019,“ doplnila.

 

Hrobka germánskeho kniežaťa z prelomu 4. a 5. storočia bola v popradskej mestskej časti Matejovce objavená v roku 2005 pri výstavbe priemyselného parku. Drevená stavba sa nachádzala v hĺbke päť metrov. „Žiaľ, hrob bol vykradnutý, ale jeho architektúra a mobiliár je absolútne nedostižný a prináša úplne nové pohľady na civilizačnú úroveň kraja pod Tatrami pred 1600 rokmi,“ povedal v minulosti pre SITA Karol Pieta, zástupca riaditeľa Archeologického ústavu SAV v Nitre.

 

Budova dnešného Podtatranského múzea bola postavená ako jedna z mála špecializovaných múzejných budov na Slovensku v rokoch 1885 a 1886. Sídlo v nej malo Karpatské múzeum v Poprade. Prvá expozícia bola v múzeu otvorená v roku 1887. Múzeum je pre rekonštrukciu zatvorené od marca 2015.

 

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články