Reforma verejnoprávnych médií je ich záchranou

Reforma verejnoprávnych médií je podľa ministra kultúry Daniela Krajcera ich záchranou. „Pätnásť rokov sa diskutuje o zmenách verejnoprávnych médií, ale nikdy sa takáto reforma nezačala. My sme našli odvahu i spôsob. Nie je to len reforma, ale aj záchrana. Ak by sme nezačali s reformou, hrozí vážna katastrofa, zánik, alebo privatizácia verejnoprávnych médií. Je to záchrana verejnoprávnych médií na Slovensku,“ vyhlásil Krajcer dnes na tlačovej besede.


Podľa Krajcera návrh reformy nijakým spôsobom neohrozuje Slovenský rozhlas. „Návrh reformy garantuje samostatné rozpočtové strediská,“ zdôraznil. Súčasťou idey spoločného verejnoprávneho média zloženého z STV a SRo je aj úvaha o začlenení TASR do tohto projektu. „V programovom vyhlásení vlády máme záväzok, ktorý je formulovaný, že sme zaviazaní urobiť transformáciu TASR. Uvažujeme o alternatíve, že súčasťou celého komplexu by mohla byť TASR. Budeme o tom uvažovať na budúci rok,“ povedal minister.


Krajcer dnes tiež avizoval dohodu na novele tlačového zákona. Tá by mala obmedziť právo na odpoveď ústavných činiteľov, k čomu rezort zaväzuje programové vyhlásenie vlády. Zmeny sa však nemajú týkať len inštitútov práva na odpoveď či opravu.


Šéf rezortu kultúry si vie predstaviť, že by cestovný ruch bol sekciou na ministerstve kultúry a neprešiel by na ministerstvo dopravy. Pre Krajcera však nie je dôležitá byrokracia. Je presvedčený, že ak sa ministerstvu podarí investovať do slovenskej kultúry stovky miliónov eur, čo dnes sľúbil, tak urobí pre cestovný ruch viac, ako ktokoľvek iný v histórii Slovenska. „Investícia do kultúrneho dedičstva je najlepšou investíciou do cestovného ruchu,“ konštatoval.


Krajcer tiež informoval, že jeho ministerstvo zverejnilo na internete viac ako 1 600 zmlúv. Ich prehodnotením sa rezortu podarilo ušetriť približne milión eur.


Politika Krajcera nezaskočila. “Poznám ľudí, spôsoby, mechanizmy. Nič ma nešokovalo, ani neprekvapilo,” uviedol. Cíti však rozdiel medzi realizáciou projektov a politikou, ktorá je o verbálnych útokoch.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Sto dní v rezorte ministerstva kultúry

Preverovanie zmlúv, iný prístup k obnove kultúrneho dedičstva, či príprava množstva zmien v zákonoch charakterizujú medzi iným prvých takmer sto dní pôsobenia Daniela Krajcera na čele ministerstva kultúry. Popri najmedializovanejšom z doterajších výsledkov Ministerstva kultúry a cestovného ruchu SR – novele zákona o štátnom jazyku – sa ministerstvo rovnako ako ďalšie rezorty sústredilo na preverovanie zmlúv. “Zverejnili sme všetky zmluvy v rezorte kultúry na internete. Je ich 1 619, čo je enormná práca,” povedal v rozhovore pre agentúru SITA minister Krajcer.

Štát má dlh voči kultúre

Štát má voči kultúre dlh a to nielen ekonomický “Má aj dlh v zmysle postavenia kultúry a toho ako štát vníma kultúru a jej význam a má dlh v zmysle systematických a strategických zmien,” na dnešnej