Radvanský jarmok píše svoju históriu už 359 rokov

Obrázok k článku

Radvanský jarmok, ktorý patrí k najobľúbenejším podujatiam v Banskej Bystrici, má už 359-ročnú históriu. V tomto roku bude venovaný prvkom, ktoré sa vlani dostali do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a sú prepojené s mestom pod Urpínom. Návštevníci sa oboznámia s modrotlačou, viachlasným horehronským spevom i gajdami, ktoré sú už zapísané v zozname UNESCO. Tradičný otvárací ceremoniál sa uskutoční na Námestí SNP v piatok 9. septembra o 16:00. Sprievodné podujatia sa začnú v priestoroch Barbakanu na Námestí Štefana Moysesa už predpoludním. Zábavný park, stánky s občerstvením a remeselnými výrobkami budú verejnosti prístupné o deň skôr. Jarmok ponúka každý rok prezentáciu tradičných ľudových remesiel. Tohto roku prijalo pozvanie viac ako 300 domácich a vyše 30 zahraničných remeselníkov. Svoje umenie predvedú majstri z Maďarska, Poľska, Česka, Bulharska, srbskej Vojvodiny i Rumunska. Najviac budú zastúpení vareškári a medovnikári, no svoj fortieľ ukážu aj zvonári, kováči, keramikári, mydlári, remenári, kožušníci, výrobcovia šperkov, krojov, marionet i spracovatelia medu. V rámci doplnkového sortimentu bude trh obohatený o predaj drevených hračiek.

 

Modrotlač bude na Radvanskom jarmoku prezentovať Stredoslovenské múzeum, ktoré má v súčasnosti vo svojom depozite približne 250 tlačiarenských foriem. Do života sa tak vrátia starodávne modrotlačové vzory. Práve Banská Bystrica patrila medzi prvé mestá, kde sa vyrábali látky z modrotlače. Táto tradícia sa spája s menom rodiny Jozefa Beniača, cechmajstra Cechu farbiarov. Viachlasný horehronský spev je neodmysliteľnou súčasťou banskobystrického regiónu. Jedinečný umelecký prejav je výnimočný a dopĺňa tradičnú valašskú kultúru na Slovensku. Do nášho regiónu sa dostal v 15. a 16. storočí a dodnes ho počuť na svadbách, krstinách i rodinných stretnutiach. Gajdy sú unikátnym hudobným nástrojom, ktorého tradícia je súčasťou valašskej kultúry stredného Slovenska už od 14. storočia. Od decembra vlaňajšieho roku sú gajdy a slovenská gajdošská kultúra zapísané v zozname svetového nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

 

Novinkou tohto ročníka bude hra o Radvanskom jarmoku nazvaná Radvanská vareška, ktorú podporilo mesto Banská Bystrica. Zábavná spoločenská hra pre deti pútavou formou približuje jeden z najznámejších a najstarších jarmokov, ktorý bol v roku 2011 oficiálne zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Hra je situovaná do centra mesta. Herný plán zobrazuje banskobystrické Námestie SNP s predajnými stánkami a jarmočnými atrakciami. Na hráčov čaká nielen zábavné nakupovanie a predávanie, ale aj maľovanky s úlohami pre bystré hlavy a remeselnícke kvarteto.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vzniká zoznam nášho nehmotného dedičstva

Zvýšiť vedomosti verejnosti o našom nehmotnom kultúrnom dedičstve ale aj prispieť k propagácii jeho nositeľov je časť z cieľov pripravovaného Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Návrhy na zápis do zoznamu prijíma Ministerstvo kultúry SR do 20. júna 2010. Zoznam má okrem iného aj zaznamenať, ohodnotiť a sprístupniť významné prvky súvisiace s nehmotným kultúrnym dedičstvom Slovenska. Patria medzi ne napríklad ústne tradície, interpretačné umenie, spoločenské praktiky, či tradičné remeslá. V neposlednom rade má byť jednou z úloh zoznamu i podpora nositeľov tradícií v ich snahách o zachovanie nehmotného kultúrneho dedičstva.