Pripravujú 12. ročník Dní európskeho kultúrneho dedičstva

8. septembra 2003 (SITA) – Téma Od súkromných zbierok k národným inštitúciám… je mottom 12. ročníka Dní európskeho kultúrneho dedičstva, ktoré sa uskutočnia 11. až 14. septembra v Martine. Súčasťou otvorenia medzinárodného podujatia organizovaného každoročne pod záštitou Rady Európy je vernisáž k 100. výročiu narodenia sochára Fraňa Štefunka. Návštevníci si pozrú tiež výstavu Umenie bez hraníc, ktorá predstavuje zbierky afrického umenia Ivana Melicherčíka a cudzokrajné zbierky Slovenského národného múzea (SNM) v Martine, výstavu venovanú dvadsiatim rokom Oblastného reštaurátorského ateliéru v Levoči ako aj fotografii Magdalény Robinsonovej z Izraela, nazvanej Zamurované fotografie. Ďalšiu výstavu Zo starých fondov Slovenskej národnej knižnice (SNK) uvidia záujemcovia v jej priestoroch na Hostihore v Martine.

Dni európskeho kultúrneho dedičstva sú už tradične spojené s udeľovaním výročných cien jedného zo spoluorganizátorov – redakcie časopisu Pamiatky a múzeá, vydávaného SNM a Pamiatkovým úradom SR. Ocenenia udeľujú za najvýznamnejšie diela a činy z oblasti ochrany nášho kultúrneho dedičstva za predchádzajúci rok v šiestich kategóriách, a to Objav-nález-akvizícia, Expozícia-výstava, Publikácia, Reštaurovanie-obnova, Film, video, multimediálne dielo a Podujatie. Martinské Slovenské komorné divadlo sa počas podujatia predstaví s inscenáciou Kontrabas v Múzeu slovenskej dediny v Jahodníckych hájoch. Martinský skanzen bude tiež miestom stretnutia primátorov a starostov miest a obcí v pôsobnosti SNM. Súčasťou programu bude okrem iného aj zberateľská burza a jednou z dominantných akcií bude v sobotu tradičný Deň otvorených dverí v múzeách, galériách a SNK s voľným vstupom pre návštevníkov.

Ako agentúru SITA informovala Eva Králiková zo SNM v Martine, na organizácii podujatia sa podieľajú Ministerstvo kultúry SR, SNM, Pamiatkový úrad SR, mesto Martin, SNK, Turčianska galéria a Matica slovenská. Popri výstavách, divadelných predstaveniach, koncertoch a tematických stretnutiach pripravili aj seminár venujúci sa téme Dní európskeho kultúrneho dedičstva – Od súkromných zbierok k národným inštitúciám.

(SITA, an;bl), 0186

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Udelili ceny za ochranu kultúrneho dedičstva

BRATISLAVA 10. septembra 2004 (SITA) – Osobnosti a inštitúcie pôsobiace v oblasti kultúry dnes v Lučenci ocenili za ochranu pamiatok. Ceny časopisu Pamiatky a múzeá za najvýznamnejšie diela a činy z oblasti ochrany kultúrneho dedičstva odovzdali na slávnostnom otvorení Dní európskeho kultúrneho dedičstva.

Dni kultúrneho dedičstva od soboty v 40-tich štátoch Európy

Na celoeurópskom podujatí sa Slovensko zúčastňuje už 13. rok
BRATISLAVA 2. septembra (SITA) – Tradične sa v 40-tich štátoch Európy začína v septembri celoeurópske podujatie Dni európskeho kultúrneho dedičstva, do ktorého sa zapája aj Slovensko. Od soboty do konca septembra budú tohtoročné aktivity zamerané na približovanie kultúrnych hodnôt verejnosti venované 50. výročiu Európskeho kultúrneho dohovoru.

Dni európskeho kultúrneho dedičstva venované technickým pamiatkam

Technické a industriálne pamiatky budú témou Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Tohtoročné otváracie podujatie sa uskutoční od 8. do 12. septembra v Banskej Štiavnici. Sprievodné akcie sa budú konať počas septembra na celom Slovensku. Súčasťou slávnostného otvorenia Dní európskeho kultúrneho dedičstva bude aj odovzdávanie výročných cien revue Pamiatky a múzeá za rok 2009.