Prioritou firemného filantropa je podpora kultúrneho dedičstva

Piaty raz po sebe sa stala spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel (SPP) najväčším firemným filantropom na Slovensku. Cenu “TOP firemný filantrop 2010” odovzdali zástupcovia Fóra donorov spoločnosti v utorok na slávnostnom vyhlásení.

V roku 2009 venoval SPP z vlastného rozpočtu na verejnoprospešné aktivity 499 000 eur. Touto sumou podporil svoj kľúčový verejnoprospešný projekt Obnovme si svoj dom, ktorý realizuje v spolupráci s ministerstvom kultúry. Tento donorský projekt sa snaží o zachovanie kultúrneho dedičstva na Slovensku. Systémovo rieši financovanie záchrany, ochrany, obnovy a využitia národných kultúrnych pamiatok na Slovensku. Vďaka nemu boli v roku 2009 obnovené unikátne karpatské drevené kostolíky, vzácne stredoveké fresky, malebné barokové kaštiele a mnohé ďalšie pamiatky.


“Skutočnosť, že SPP po piatykrát získal ocenenie TOP firemný filantrop si veľmi vážime. Obnovme si svoj dom je projekt, ktorý počtom zrekonštruovaných pamiatok nemá na Slovensku obdobu. Pre zachovanie kultúrneho dedičstva ďalším generáciám je to neopakovateľný prínos,“ zdôraznil riaditeľ sekcie pre vzťahy s verejnosťou Peter Kamenický.


Rebríček TOP firemný filantrop každoročne zostavuje Fórum donorov a je jediným rebríčkom na Slovensku, ktorý hodnotí firemných darcov podľa objemu rozdelených prostriedkov na verejnoprospešné aktivity. Do rebríčka TOP firemný filantrop sa môže zapojiť každá firma, ktorá podporuje prostredníctvom finančných príspevkov, vecných darov, produktov či služieb všeobecne prospešné projekty, ako sú napríklad aktivity v oblasti ekológie, sociálne a humanitárne projekty, podpora kultúry, dodržiavanie ľudských práv, rozvoj vzdelávania, vedy a výskumu, obnova kultúrneho dedičstva či projekty zamerané na ochranu zdravia. Darované prostriedky nezahŕňajú sponzorské príspevky firiem či asignáciu dvoch percent podielu zaplatenej dane.


Informovala Kristína Pelcrová z Útvaru externej komunikácie SPP.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Ministerstvo kultúry rozdelí na obnovu pamiatok 250 miliónov

Až 84,4 % kultúrnych pamiatok na Slovensku vlastnia obce, cirkvi či fyzické osoby, zvyšok spravuje štát: BRATISLAVA 19. apríla (SITA) – Ministerstvo kultúry (MK) SR predpokladá, že tento rok požiadajú vlastníci nehnuteľných kultúrnych pamiatok, ktoré nespravuje štát, o približne 1,2 miliardy korún. Ako na dnešnej tlačovej besede povedal generálny riaditeľ Sekcie kultúrneho dedičstva MK SR Martin Kováč, ministerstvo dostalo v dvoch grantových kolách spolu 780 žiadostí, v ktorých spolu žiadajú približne 970 miliónov korún.

Granty Ford desiaty krát na Slovensku

Po veľmi úspešnom minulom ročníku Grantového programu na Slovensku, kedy organizátori zaznamenali rekordný počet zaslaných prihlášok, Ford Motor Company dnes vyhlasuje desiaty ročník grantového programu Conservation & Environmental Grants na Slovensku.

Odpovede

  1. Prioritou firemného filantropa je podpora kultúrneho dedičst

    SUHLASIM, DAJTE AJ MILION I VIAC, VED JE TO AJ Z MOJICH PENAZI.

  2. Re: Prioritou firemného filantropa je podpora kultúrneho ded
    :arrow: Predstavte si, že ste majiteľom veľkej firmy, ktorá ročne odvádza štátu dane za milióny €. Štát však umožní dať 2% z daní napr. nadáciám. Založíte si vlastnú nadáciu (napr. Nadáciu SPP) a odvediete cca 2 mil. € na jej účet. Zamestnáte v nadácii manželku, príbuzných a pod. a ročne (lebo ste filantrop) dáte 500 tis. € na kult. dedičstvo. O ostatných 1,5 mil € sa možno vie (?!), možno nevie (?!), na aké účely sa minuli. Dúfam, že iba v súlade so zákonmi a predpismi. Napriek tomu má spomínaná cena za filantropiu pre Nadáciu SPP u mňa príchuť blenu … :roll:

  3. Re: Prioritou firemného filantropa je podpora kultúrneho ded
    PResne to ma napadlo… je to zname “verejne tajomstvo” a nielen SPP.

    Skratka, firma ako SPP .. 0,5miliona eur. Sorry, to je SLABOTA SLABA!! Ale dobre..

Comments are closed.