Pri rekonštrukcii nemeckých umeleckých diel pomáha aj Gettyho nadácia z USA

Frankfurt 5. júna (TASR) – Prvou muzeálnou zbierkou, ktorá sa po premiestnení vroku 1945 vráti na pôvodné miesto v drážďanskom kniežacom paláci, je pokladnica,zbierka pokladov saských kurfirstov, založená saským panovníkom Augustom Silným.Plány na opätovné zriadenie zbierky pokladov, známej ako Grüne Gewölbe, podporia ajodborníci z Gettyho konzervačného ústavu……Spolupráca v tejto oblasti je súčasťoupartnerstva medzi Štátnymi umeleckými zbierkami a trustom zosnulého americkéhopodnikateľa J. Paula Gettyho, informuje dnešné vydanie nemeckého denníka FrankfurterAllgemeine Zeitung.

Vzájomné kontakty majú zabezpečiť, aby sa umelecké diela z Drážďan stali stálymihosťami amerických múzeí. Po súčasnej výstave diel z meissenského porcelánu v LosAngeles a Houstone sa do vybraných amerických múzeí dostane aj zbierka diel LucasaCranacha.

Zo zbierok starých majstrov nechá Gettyho trust vo svojom Konzervačnom ústave zreštaurovaťdielo Svätá rodina od Andreu Mantegnu a na pol roka ho sprístupní americkejverejnosti. Gettyho Grant Program už schválil približne 628.000 mariek nareštaurovanie portrétov saských kurfirstov, vážne poškodených počas bombardovaniaDrážďan vo februári roku 1945. Devätnásť obrazov, ktorých autorom je HeinrichGöding (1531-1606), sa tiež vráti na pôvodné miesto do rezidencie saskýchpanovníkov. Rekonštrukcia rezidencie by mala byť ukončená a sprístupnená v priebehupiatich rokov.

TASR



Publikované na: www.sme.sk dňa 5. 6. 2001

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Rakúska národná knižnica sprístupní na webe svoje historické zbierky

Rakúska národná knižnica zdigitalizuje v rámci projektu Private Public Partnership takmer pol milióna kníh aj z obdobia Rakúsko-Uhorska, súčasťou je tiež slovanská zbierka. Tá obsahuje približne 50-tisíc pôvodných diel, medzi nimi aj dielo Antona Bernoláka Grammatica Slavica. Všetky diela sprístupní služba Knihy Google a v budúcnosti si tak budú môcť všetci študenti, bádatelia či akademici v ktorúkoľvek dennú či nočnú dobu prehliadať digitalizované tituly knižnice na internete a to z ktoréhokoľvek miesta na svete.

Diela starých majstrov

V polovici októbra v priestoroch Historického múzea Slovenského národného múzea na Bratislavskom hrade otvorili výstavu: „Diela starých majstrov.“ V roku európskeho kultúrneho dedičstva, ktorého podtitul je Od súkromných zbierok k národným inštitúciám predstavuje Historické múzeum na tejto výstave časť svojej bohatej zbierky výtvarného umenia.