Prešov: Budova Čierneho orla dostala finančnú injekciu

20. mája 2008 – Mesto Prešov sa pustilo do veľkej rekonštrukcie historickej budovy Čierneho orla, ktorá patrí mestskej príspevkovej organizácii Park kultúry a oddychu. Radnica bola úspešná pri predkladaní projektu a z Nórskych fondov získala 620 tis. eur, čo predstavuje 85% žiadanej sumy, zvyšných 15% pochádza zo štátneho rozpočtu. Zmluvu na realizáciu projektu podpísali vlani v decembri, termín na vyčerpanie grantu uplynie v decembri tohto roka. Ako informoval riaditeľ PKO Emil Chlapeček, získané peniaze použijú na odstránenie vlhkosti objektu. Cez letné mesiace nebude budova Čierneho orla prístupná verejnosti, pustia sa do výmeny okien a dverí, ktoré nahradia na prvý pohľad rovnakými drevenými, budú však zodpovedať moderným zvukovo-tepelným parametrom. Pôvodne pozinkovaný plech na streche vymenia za medenú krytinu. Súčasťou rekonštrukcie je aj vybudovanie vlastnej kotolne a výmena vykurovacích rozvodov a radiátorov. PKO si od toho sľubuje zníženie spotreby tepelnej energie o 40%.

Mesto k získaným zdrojom schválilo z vlastného rozpočtu na tento rok deväť mil. Sk, vďaka čomu sa súbežne s ostatnými prácami bude inštalovať nová vzduchotechnika, požiarna signalizácia, bleskozvody, plynovod a nová regulácia.

PKO sa v tomto roku uchádza z grantového systému Obnovme si svoj dom aj o ďalších 8,9 mil. Sk, za čo by radi opravili fasádu budovy. Návštevníci by mali zažiť Čierneho orla v úplne novom šate v roku 2010, keď PKO oslávi 50. výročie založenia.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Cena rekonštrukcie Reduty sa zvyšuje

Rekonštrukčné a reštaurátorské práce bratislavského sídla Slovenskej filharmónie budú stáť o 5 308 164 eur bez DPH viac. Rozhodlo o tom vlani v decembri Ministerstvo kultúry (MK) SR na základe verejného obstarávania bez výzvy na súťaž. Ponuku ako jediní doručili súčasní stavebníci rekonštrukcie Reduty – spoločnosti ViOn, a.s. Zlaté Moravce (líder skupiny dodávateľov) a Villard – združenie pre reštaurovanie a obnovu pamiatok, v.o.s. Bratislava.