Poslanci NR SR vykonali poslanecký prieskum na Bratislavskom hrade

Obrázok k článku

Všetky rímske vykopávky v areály Bratislavského hradu budú podľa predsedu parlamentného výboru pre kultúru Dušana Jarjabka (Smer-SD) zachované. Členovia kultúrneho výboru na podnet Jozefa Viskupiča (OĽaNO) vykonali v areály hradu poslanecký prieskum. „Rímsky múrik a dva stĺpy, ktoré sa našli, budú zachované. Urobené sú archeologické opatrenia, aby aj nasledujúce generácie mohli vidieť, ako to bolo,“ povedal po prieskume pre agentúru SITA Jarjabek. Podľa neho nájdené historické artefakty budú zakonzervované a dostatočne viditeľné aj pre ďalšie generácie.


Na likvidáciu tisíc rokov starých pamiatok z čias rímskej ríše upozorňoval nezaradený poslanec NR SR Alojz Hlina. V súčasnosti totiž prebieha výstavba podzemných garáží pri Bratislavskom hrade. Podľa Hlinu hrozí, že pamiatky zaniknú kvôli miestam na parkovanie pre poslancov. Ničia nálezy z obdobia rímskej ríše, ničia vykopávky staroslovanského osídlenia z 9. storočia,” napísal Hlina na sociálnej sieti.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na Trenčianskom hrade našli nálezy z prelomu letopočtu

Nálezy z prelomu letopočtu našli archeológovia počas prieskumu na Trenčianskom hrade. Asi dva metre pod úrovňou terénu sa nachádzala keramika, črepiny, mlynské kamene, drobné bronzové predmety, ako sponky a prívesky. „Nálezy sa datujú do neskorej doby laténskej, okolo 50 rokov pred naším letopočtom až do prelomu letopočtu,“ povedal pre agentúru SITA Jaroslav Somr z Trenčianskeho múzea.