Portál Kultúrny profil Slovenska

Internetový portál o slovenskej kultúre – Kultúrny profil Slovenska, ktorý v slovenskej a anglickej jazykovej mutácii informuje na jednom mieste o dianí na Slovensku pritiahol za rok od svojho spustenia vyše milión návštevníkov zo Slovenska i celého sveta. Ako ďalej agentúru SITA informovala Petra Fejdi z tlačového referátu ministerstva kultúry, portál je verejne a bezplatne prístupný. Mesačne ho navštívi priemerne 100-tisíc záujemcov o slovenskú kultúru, umenie či históriu, aby získali tipy na zaujímavé výlety, zorientovali sa v ponuke festivalov či nadviazali kontakt s kultúrnymi inštitúciami a umeleckými skupinami.

Portál Kultúrny profil Slovenska spustili 31. marca 2009 na adrese http://www.slovakia.culturalprofiles.net. Je výsledkom spolupráce Ministerstva kultúry SR s British Council, britskou neziskovou organizáciou Visiting Arts a Univerzitnou knižnicou v Bratislave, ktorá zabezpečuje jeho prevádzku a aktualizáciu. Je určený pre profesionálov, ale aj širokú verejnosť.


Kultúrny profil Slovenska má tri základné časti, ktoré sa navzájom dopĺňajú a sú pravidelne aktualizované. Prvú časť predstavuje súhrn základných a všeobecných informácii o Slovensku (geografia, história, jazyk, štátny systém krajiny a ďalšie). Druhou je detailný prehľad 19 hlavných oblastí slovenskej kultúry – od archívov cez filmové umenie, kultúrnu politiku a vzdelávanie, média a múzické či výtvarné umenia, až po kultúru menšín žijúcich na Slovensku. Túto časť významne dopĺňa tretia, ktorou je prehľadná databáza vyše 6 000 kontaktov na slovenské kultúrne a vzdelávacie inštitúcie, súkromné agentúry a združenia. Umožňuje vyhľadávať informácie a kontakty nielen podľa jednotlivých kultúrnych sfér, no i podľa regiónov či samotných názvov. Databáza kontaktov je otvorená všetkým subjektom pracujúcim v kultúre na ich bezplatnú propagáciu.


Kultúrny profil Slovenska sa svojou štruktúrou podobá profilom ostatných krajín, v ktorých sa takéto propagačné kultúrne portály spustili v uplynulých rokoch. Podobný portál má napríklad Nórsko, Škótsko, Slovinsko, Japonsko či Vietnam. “No ako jediný ponúka informácie aj v domácom jazyku a zároveň v prvom roku svojho fungovania vykázal najvyššiu návštevnosť zo všetkých profilov,” dodala Petra Fejdi.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vzniká zoznam nášho nehmotného dedičstva

Zvýšiť vedomosti verejnosti o našom nehmotnom kultúrnom dedičstve ale aj prispieť k propagácii jeho nositeľov je časť z cieľov pripravovaného Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Návrhy na zápis do zoznamu prijíma Ministerstvo kultúry SR do 20. júna 2010. Zoznam má okrem iného aj zaznamenať, ohodnotiť a sprístupniť významné prvky súvisiace s nehmotným kultúrnym dedičstvom Slovenska. Patria medzi ne napríklad ústne tradície, interpretačné umenie, spoločenské praktiky, či tradičné remeslá. V neposlednom rade má byť jednou z úloh zoznamu i podpora nositeľov tradícií v ich snahách o zachovanie nehmotného kultúrneho dedičstva.

Vznikol centrálny portál pre neziskový sektor

Neziskový sektor má od stredy 6. októbra 2010 centrálny internetový portál. Vytvorila ho Centrálna nezisková spoločnosť a 1. Slovenské neziskové centrum. Podľa tvorcov portálu jeho vytvorením na Slovensku vznikol priestor, kde bude “maximum dobrých myšlienok”, ktoré môže neziskový sektor zužitkovať.

Východoslovenská galéria 1952- 2002

Východoslovenská galéria v Košiciach si pripomína 50. výročie od začiatku svojej zberateľskej a výstavnej činnosti. Bola založená ako druhá slovenská galerijná inštitúcia (po SNG v Bratislave) a dnes sa zaraďuje medzi najväčšie a najstaršie slovenské zberateľské inštitúcie podobného druhu.

Rezort kultúry už nedáva granty, ale dotácie

Ministerstvo kultúry SR už neposkytuje granty, ale dotácie. Dôvodom je zmena zákona. Ministerstvo to pripomína v súvislosti s tým, že na svojej webstránke http://www.culture.gov.sk zverejnilo výzvy na predkladanie projektov žiadajúcich o podporu. Záujemcovia ich tu nájdu pod titulkom Dotácie 2011. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa ministerstva kultúry Eva Chudinová, na tento rok vyčlenili 16 891 200 eur na podporu projektov v deviatich základných programoch.