Pokračujú v rekonštrukcii renesančnej zvonice v Spišskej Belej, pustili sa do strechy

Obrázok k článku

V Spišskej Belej pokračujú v postupnej rekonštrukcii renesančnej zvonice zo 16. storočia, ktorá sa nachádza na námestí. Po právach na odstraňovaní fasádnej omietky, do ktorej boli zapojení aj nezamestnaní, sa teraz v meste pustili do opravy strechy. Ako informoval primátor Štefan Bieľak, mesto získalo na opravu štátnu dotáciu 15-tisíc eur z programu Obnov si svoj dom, zo svojho rozpočtu doloží približne 6 700 eur. „Mesto má spracované komplexné technické riešenie rekonštrukcie zvonice. V prvej fáze vymeníme strešnú krytinu a časti poškodeného dreveného krovu. Nová krytina bude titán-zinková,“ vysvetlil primátor. Práce na streche zvonice by mali trvať približne tri týždne.

 

Renesančná zvonica bola v roku 1963 vyhlásená za kultúrnu pamiatku. Celkové rozpočtované náklady na obnovu zvonice sú podľa primátora Spišskej Belej zatiaľ odhadované na viac ako 100-tisíc eur. Ako už v minulosti povedal, mesto si z finančného hľadiska nemôže dovoliť zrealizovať naraz celú opravu zvonice. Ako tiež vysvetlil, podľa odborného posúdenia je potrebné najprv zmeniť technické riešenie strechy tak, aby v mieste jej styku s obvodovým murivom nedochádzalo k zatekaniu vody do muriva, ktoré potom spôsobuje opadávanie omietky. Ďalšie práce na obnove zvonice, konkrétne na sanácii vonkajších omietok, by mali pokračovať v budúcom roku, v prípade, že mesto zabezpečí potrebné finančné prostriedky. Opätovne sa plánuje uchádzať aj o pomoc zo štátneho rozpočtu.

 

Renesančná zvonica, ktorú v roku 1598 postavil Ulrich Materer, bola niekoľkokrát rekonštruovaná, naposledy bola v roku 2005 opravená jej vonkajšia fasáda. Podľa primátora však napriek tomu po jedenástich rokoch nevyzerá dobre, keďže sa vtedy nepodarilo vyriešiť vlhnutie muriva a masívne opadávanie vonkajších omietok. „Pokiaľ ide o materiál, ktorý bol použitý na jej vybudovanie, ide o pieskovec, ktorý je základom stavby, a ten v sebe udržiava vysokú vlhkosť. Ani štandardné technológie a metódy využité pri jej úprave v minulosti i pred jedenástimi rokmi neboli účinné. Bolo preto potrebné, aby sme našli zásadnejšie a odborné riešenie,“ uviedol pre agentúru SITA v minulosti Bieľak.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články