Po múzeu a synagóge začínajú obnovovať aj knižnicu

Obrázok k článku

Novobarokovú budovu Knižnice Juraja Fándlyho v Trnave čaká v nadchádzajúcich mesiacoch rekonštrukcia za 370-tisíc eur. Vymenia v nej okná a dvere a dielo architekta Milana Michala Harminca bude mať aj novú vonkajšiu omietku. Popri objekte Západoslovenského múzea a Synagóge – centre súčasného umenia je to už tretí objekt pre kultúru, ktorý Trnavský samosprávny kraj vďaka peniazom z Európskej únie obnovuje. Knižnica má byť vynovená do konca roka, múzeum a synagóga ešte o niečo skôr.

 

Pamiatkovo chránená budova v centre mesta, v ktorej knižnica sídli, bola začiatkom minulého storočia postavená ako sídlo Slovenskej hospodárskej banky. Knižnicu do nej presťahovali až v roku 1952. Dnes obsahuje knižničný fond Knižnice Juraja Fándlyho 240-tisíc dokumentov na rôznych nosičoch aj rôzneho obsahu. Trnavská knižnica je najväčšou v kraji, jej zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj. Pred tromi rokmi bola na budove za 100-tisíc eur vymenená strecha.

 

Milan Michal Harminc sa narodil 7. októbra 1869 v Srbsku. Patril k prvej generácii slovenských architektov. Naprojektoval vyše 300 budov v Európe, z toho 171 na Slovensku, vrátane bratislavského hotela Carlton či Slovenského národného múzea v Martine.

 

Trnavský samosprávny kraj už pred niekoľkými týždňami začal s modernizáciou budovy Západoslovenského múzea v Trnave za takmer 1,4 milióna eur a s modernizáciou objektu Synagógy – centra súčasného umenia Galérie Jána Koniarka v krajskom meste za 670-tisíc eur. Peniaze získal z Regionálneho operačného programu, z vlastného rozpočtu sa kraj na financovaní podieľa piatimi percentami a platil aj projektovú dokumentáciu.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články