Po galérii v Brne České a slovenské sklo v exile aj v Bratislave

Unikátna výstava České a slovenské sklo v exile mala vernisáž v posledný augustový deň minulého roka v Moravskej galérii Brno. Od 27. februára do 11. mája ju v bratislavskom Esterházyho paláci prichýli Slovenská národná galéria. Zatiaľ čo v Brne sa prezentovalo 21 umelcov, v Bratislave svoje diela vystaví 29 autorov, medzi nimi napríklad aj Ján Zoričák, Vladimír Zbyňovský, Miloslava Svobodová-Wyckmans, Pavel Molnár, Stanislav Meliš, Vladimíra Klumparová, Jan Adam, Patrik Illo či Zora Palová.

Prehliadku pripravila kurátorka Sylva Petrová, medzinárodne uznávaná autorita v odbore moderného skla, v súčasnosti profesorka na University of Sunderland v Anglicku. Petrová prezentuje diela v oblasti skla voľného umenia (plastiky, objekty, inštalácie) a tiež úžitkové umenie a dizajn autorov žijúcich a pôsobiacich mimo Slovenska a Česka. Výstava mapuje kurátorkinu niekoľkoročnú prácu, pri tejto príležitosti jej vyšla aj rozsiahla publikácia Czech and Slovak Glass in Exile. Celý projekt finančne zastrešil grant Britskej akadémie v Londýne.

Sylvia Petrová tvrdí, že české a slovenské sklárstvo patrí popri hudbe medzi naše najznámejšie kultúrne aktivity od stredoveku. Výstava spracúva tému, ktorej sa doposiaľ nikto nevenoval a okrem dekoratívneho či úžitkového skla prezentuje aj sklenené objekty, plastiky a mozaiky. Viac ako 70 exponátov zároveň približuje rôzne techniky spracovania skla – sklo liate, fúkané, brúsené, lepené, ryté, maľované, hutnícky tvarované, leštené, laminované, pieskované i tavené.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Výstava RONA v Martine

Výstava. prezentuje v dvoch tematických rovinách sklársku produkciu viažucu sa k sklárňam v Lednických Rovniach. Časť výstavy je venovaná voľnej umeleckej tvorbe. Ponúka návštevníkom ukážky diel slovenských i zahraničných výtvarníkov – účastníkov Medzinárodného sklárskeho sympózia, ktoré sa každý druhý rok z iniciatívy a.s. Rona a Združenia sklárskych výtvarníkov koná v Lednických Rovniach.

Peter Mika – výstava skla

Považská galéria umenia a Emócia gallery Vás pozývajú na výstavu tvorby mladého výtvarníka Petra Mika, ktorej vernisáž v kurátorskej koncepcii Miry Putišovej sa uskutoční vo štvrtok 20. novembra 2003 o 17.00 h. v malej výstavnej sieni PGU. Peter Miko je absolventom VŠVU v Bratislave, ateliéru skla doc. J. Gavulu.

Trizma pretavuje odkazy minulosti do skla.

Do tohtoročného programu bratislavského kultúrneho leta je v rámci výstavného projektu „Socha a objekt IX.“ zaradená aj výstava sochára Rastislava Trizmu, ktorá je od 24. júna sprístupnená v Galérii NOVA na Baštovej 2 v Bratislave. Výstava je predajná a potrvá do 1. augusta 2004.
R. Trizma sa ako všestranný výtvarník venuje sochárstvu, maľbe, grafike aj interiérovému dizajnu. Ako sochár je známy najmä svojimi bronzovými a drevenými plastikami. Aktuálna výstava v Galérii NOVA prezentuje umelcove najnovšie práce a je tak trochu prekvapením, pretože jej ťažiskom sú sklenené objekty.

Vývoj slovenskej typografie mapujú v Banskej Bystrici

22. februára 2005 (SITA) – Vývoj slovenskej typografie 20. storočia mapuje výstava, ktorú otvoria v stredu o 16:00 v Štátnej galérii v Banskej Bystrici. Výstava je prvou časťou rozsiahlejšieho projektu a zameriava sa najmä na výtvarnú typografiu od 20. až po 60. roky minulého storočia. Prezentované sú diela viac než 40 autorov, vrátane klasikov slovenskej moderny Martina Benku, Ľudovíta Fullu a Mikuláša Galandu.