Po 80 rokoch blúdenia sa na Veľkonočný ostrov vracia jedna z jeho sôch

Obrovská kamenná hlava s krabicovým klobúkom, ktorý vrhá tieň cez jej prázdne bezduché oči – je nad slnko jasnejšie, že ide o jednu zo známych megalitických sôch z Veľkonočného ostrova.

Práve jej sa teraz dostalo nebývalej pocty: po 80 rokoch odysey sa vybrala na svoju poslednú cestu – domov na Rapanui, ako v rodnom jazyku volajú Veľkonočný ostrov domorodci.


Moai, socha predka vytesaná zo stlačeného vulkanického tufu z krátera Rano Raraku, je vyše dva metre vysoká. Z ostrova ju odviezli v roku 1929, asi 40 rokov strávila v čílskej metropole Santiago, potom si zacestovala do Argentíny a nakoniec aj do Holandska.


Velkonocne ostrovy


Čílska umelkyňa Rosa Velascová, súčasná majiteľka sochy moai, dúfa, že jej vrátením pomôže zachovať časť kultúrneho dedičstva obyvateľov Veľkonočného ostrova.


Rapa Nui je najvýchodnejší z polynézskych ostrovov v Tichom oceáne, patriaci Chile. Je to sopečný ostrov vysoký až 615 metrov. Pre Európanov ho objavil Jacob Roggeveen na Veľkonočnú nedeľu roku 1722.


Obrovské sochy na ostrove sú neznámeho pôvodu a patria starej, neznámej kultúre. Z ostrova pochádzajú aj doštičky kohau rongo-rongo s vyrytými značkami, rozlúštenými v 60. rokoch 20. storočia.


 


Copyright © TASR 2006

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

El Grecova maľba sa vracia domov po 400 rokoch

Londýn 9. decembra (TASR) – Donedávna neznámy obraz španielskeho maliara gréckeho pôvodu El Greca vydražili v stredu v londýnskej aukčnej sieni Christie’s za 789 250 libier šterlingov (44,7 mil. Sk).
Obraz objavili náhodou v jednom byte v Španielsku, kde ležal zabalený v papieri celé desaťročia. Dielo sa vracia po 400 rokoch na grécky ostrov Kréta, kde sa v roku 1541 svetoznámy maliar narodil.

Vedci objavili dva a pol metrovú hlavu sochy Amenhotepa III.

V egyptskom meste Luxor sa podarilo objaviť veľkolepú, tritisíc rokov starú, hlavu faraóna Amenhotepa III. z červeného granitu, uviedol v nedeľu egyptský minister kultúry Farouk Hosni. Dva a pol metra vysoká hlava starého otca kráľa Tutanchamóna má korunu Horného Egypta a pôvodne patrila stojacej soche faraóna Amenhotepa III., ktorá v rukách držala kráľovské insígnie. Podľa odborníkov ide o najlepšie zachovanú sochu hlavy faraóna, akú sa doteraz podarilo nájsť. “Iné sochy mali vždy niečo odlomené,” uviedol Hourig Sourouzian, ktorý viedol egyptsko-európsku expedíciu. “V tomto prípade je však (socha) nádherne vytesaná a vybrúsená od špičky koruny až po bradu, nič nie je odlomené,” dodal.