Pltníci sa chystajú na novú sezónu

O týždeň v Červenom Kláštore slávnostne otvoria novú pltnícku sezónu. Už dnes môžu záujemcovia využiť služby viacerých pltníckych spoločností na slovenskej strane Dunajca. Začiatok tohtoročnej pltníckej sezóny je ovplyvnený počasím. „Dnes sme splavovali jednou plťou, na zajtra máme dve objednávky,“ povedal pre SITA Ján Hubcej z Pltníctva Dunajec Červený Kláštor. Už od mája bude turistom v Červenom Kláštore k dispozícii osem pltí, neskôr sa ich počet zvýši na 12. V hlavnej sezóne, v júli a auguste, bude mať Pltníctvo Dunajec k dispozícii 16 pltí.

Minuloročnú pltnícku sezónu ovplyvnila nielen hospodárska kríza, ale hlavne zavedenie eura na Slovensku. Hlavne pre poľských turistov, ktorí tvoria veľkú časť klientely slovenských pltníkov, boli ceny na Slovensku príliš vysoké. „Euro bolo minulého roku až o jeden zlotý drahšie ako je tomu dnes,“ uviedol Hubcej. Oslabenie eura voči poľskému zlotému by mohlo podľa Hubceja vrátiť časť poľských turistov na Slovensko. Obáva sa však, že Poliaci sa už nevrátia v takom počte, ako tomu bolo pred zavedením eura na Slovensku.


Slávnostné otvorenie novej pltníckej sezóny a odomykanie vôd Dunajca v Červenom Kláštore v sobotu 24. apríla 2010 bude spojené s oslavami Medzinárodného dňa múzeí a historických sídiel. Počas slávnosti v Kláštore kartuziánov budú odovzdané Ceny Alžbety Güntherovej-Mayerovej 2010. Cenu udeľuje Pamiatkový úrad osobnostiam za pôsobenie v oblasti ochrany pamiatkového fondu, ktorí sa mimoriadnym spôsobom zaslúžili o ochranu kultúrnych pamiatok, pamiatkovo chráneného územia a krajiny a posilňovanie spoločenského povedomia o ich nenahraditeľných hodnotách.


 


 


© 2007-2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Ocenili zakladateľov pamiatkových úradov

Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatok a historických sídiel udelili v sobotu 24. apríla 2010 v Červenom Kláštore v Kežmarskom okrese cenu Pamiatkového úradu SR za celoživotné dielo a mimoriadny prínos v oblasti ochrany pamiatkového fondu Slovenskej republiky – Cenu Alžbety Güntherovej-Mayerovej 2010. Laureátmi tohto najvyššieho ocenenia za pamiatkovú ochranu sa stali: Stanislav Dúbravec, Alojz Jursa a František Markuš in memoriam. Ocenení stáli pred 50 rokmi pri zrode dnešných krajských pamiatkových úradov v Banskej Bystrici, Bratislave a v Prešove. Ceny odovzdala generálna riaditeľka Pamiatkového úradu SR Katarína Kosová. Agentúru SITA o tom informovala Mária Riháková z Pamiatkového úradu Bratislava, redakcie Pamiatky a múzeá.

Kláštor kartuziánov čaká komplexná rekonštrukcia

Najneskôr do troch rokov by mal Kláštor kartuziánov v Červenom Kláštore prejsť komplexnou generálnou opravou. Nezisková organizácia Cyprián, ktorá kláštor spravuje, pripravuje veľký projekt zásadnej rekonštrukcie objektu po viac ako 60 rokoch. „Chceme sa uchádzať o maximálny objem finančných prostriedkov z Regionálneho operačného programu vo výške takmer 2,5 milióna eur,“ povedal pre SITA riaditeľ n.o. Cyprián Milan Gacík. Rekonštrukčné práce v Kláštore kartuziánov by sa mali robiť v rokoch 2011 a 2012.