Plavili sa do krajiny Punt

Pozostatky lode používanej starovekými Egypťanmi na obchodné cesty do bájnej krajiny Punt objavili morskí archeológovia v červenomorskom prístave na juhu Egypta.

Nález v oblasti Marsa Gawasees pri letovisku Safaga pochádza z čias Strednej ríše a odhalil ho americko-taliansky tím z Bostonskej univerzity a neapolského Istituto Universitario Orientale, ktorý v oblasti pracuje päť rokov. Prímorská oblasť Marsa Gawasees sa nachádza niekoľko stoviek kilometrov východne od Asuánu (riečny prístav v povodí Nílu v blízkosti priehrady rovnakého mena), na pobreží Červeného mora.


Generálny tajomník rady pre pamiatky Zahí Hawwás (archeológ-egyptológ; jeden z najznámejších popularizátorov a propagátorov dejín a pamiatok starovekého Egypta) nález označil za dôležitý objav – opäť potvrdzujúci, že krajina Punt ležala južne od Egypta a Núbie a nie na Sinajskom polostrove, ako sa v minulosti myslelo.


Už egyptské nápisy z tretieho tisícročia pred naším letopočtom naznačujú, že Egypťania obchodovali s obyvateľmi krajiny Punt takmer od počiatkov svojej starovekej ríše. Môžeme predpokladať, že krajina Punt sa nachádzala buď na území južného Sudánu, Etiópie, ba dokonca Kene. Egypťania odtiaľ takmer tritisíc rokov dovážali zlato, exotické zvieratá – žirafy, nosorožce, gepardov, leopardov a rôzne rastliny. Privážali aj  otrokov a príslušníkov trpasličích národov – Pygmejov, ktorých zneužívali pre zábavu. Obchod s krajinou Punt rozkvital v období Strednej ríše, ale aj v čase Novej ríše. Možno najvýznamnejšia Egypťanka v dejinách, regentka maloletého faraóna Thutmose III. (v dospelosti mocného vládcu) – kráľovná Hatšepsut (18. dynastia – Nová ríša) si potrpela na rozvoj obchodu a to s krajinou Punt – zázrakom juhu a s krajinou Keftiu – zemou (ostrovom) severu (ostrov Kréta).


Súčasťou objavu je aj množstvo lán a sťažne používané v rôznych etapách stavania lode, tiež drevené časti plavidla a hrubé cédrové kmene, povedal Hawwás. Ako dodal, všetky objavené predmety sú v dobrom stave a v rámci príprav na renováciu ich previezli do skladu.


Podľa Sabrího Abdala Azíza, šéfa egyptského pamiatkového oddelenia, archeológovia tiež objavili pozostatky drevených škatúľ, jednu s nápisom “Zázraky z Punt” obsahujúcu výrobky z krajiny Punt a ozdobnú obrubu s menom kráľa Amenemheta III. (panovník 12. dynastie Strednej ríše v prvej polovici 2. tisícročia). Okrem týchto škatúľ tím objavil zvyšky keramiky s pečaťami z obdobia 12. dynastie.


Drahoslav Hulínek


Zdroj: Denník Pravda, 27. 01. 2006


Redakčne upravené.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odhalili 4200 rokov starú hrobku s veľmi zachovanými farbami

Generálny tajomník Najvyššej rady pre pamiatky Egypta Zahi Hawass vo štvrtok odhalil hrobku spred 4200 rokov s maľbami, ktorých farebná sýtosť je prekvapujúca. Objavili ju v archeologickom nálezisku Sakkára vzdialenom 25 kilometrov na juh od egyptského mesta Káhira. “Sú to najneuveriteľnejšie farby, ktoré sa nikdy predtým nepodarilo v hrobke objaviť,” povedal Hawass.

V Egypte objavili sarkofág s múmiou ženy

Egyptskí archeológovia objavili v oáze Baharíja nachádzajúcej sa približne 360 kilometrov juhozápadne od Káhiry sadrový sarkofág obsahujúci múmiu ženy alebo dievčaťa z obdobia pred približne 2300 rokmi. Informoval o tom generálny tajomník Najvyššej rady pre pamiatky Egypta Zahi Hawass.