Pamiatky zblízka počas Dní európskeho kultúrneho dedičstva

Obrázok k článku

Vybrané pamiatky, ktoré sú počas roka pre verejnosť zatvorené, sa po roku opäť otvoria. Stane sa tak v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2014 na Slovensku od 12. do 21. septembra. Slávnostné otvorenie podujatia sa v piatok 12. septembra uskutoční v Poprade, kde okrem iného archeológ Karol Pieta predstaví výstavu Kniežacia hrobka z Popradu, informuje o tom organizátor Dní európskeho kultúrneho dedičstva na Slovensku – Združenie historických miest a obcí SR. Počas slávnostného otvorenia podujatia v Elektrárni – Tatranskej galérii v Poprade o 14:00 vyhlásia nositeľov 23. ročníka cien revue Pamiatky a múzeá. Ceny majú desať kategórií a udelia ich za najvýznamnejšie aktivity v oblasti ochrany kultúrneho dedičstva za rok 2013, ako sú akvizície, publikácie či reštaurovanie.

 

Zámerom Združenia historických miest a obcí SR je, aby sa počas Dní európskeho kultúrneho dedičstva “umožnilo verejnosti poznávať bohaté kultúrne dedičstvo a otvorili sa aj pamiatky, ktoré sú pre verejnosť väčšinou uzavreté alebo slúžia na iné než kultúrno-poznávacie účely”. V bežne navštevovaných pamiatkach, múzeách a galériách sa každoročne organizujú špeciálne akcie. Súčasťou Dní európskeho kultúrneho dedičstva sú aj rôzne prednášky, semináre, konferencie, výstavy, mestské slávnosti, koncerty, tvorivé dielne a iné kultúrne podujatia.

Dni európskeho kultúrneho dedičstva sú celoeurópskym podujatím organizovaným Radou Európy a Európskou komisiou. Upriamujú pozornosť na hodnoty kultúrneho dedičstva a tradične sa konajú v septembri. Ich cieľom je zvýšiť informovanosť obyvateľov o miestnom, ale aj európskom kultúrnom dedičstve, a zvýšiť záujem o jeho ochranu. Na Slovensku sa konajú od roku 1991. Koordinátorom podujatí je od roku 2010 Združenie historických miest a obcí SR. Program Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2014 v Slovenskej republike možno nájsť na webstránkach Združenia historických miest a obcí http://www.zhmao.sk.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Dni európskeho kultúrneho dedičstva venované technickým pamiatkam

Technické a industriálne pamiatky budú témou Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Tohtoročné otváracie podujatie sa uskutoční od 8. do 12. septembra v Banskej Štiavnici. Sprievodné akcie sa budú konať počas septembra na celom Slovensku. Súčasťou slávnostného otvorenia Dní európskeho kultúrneho dedičstva bude aj odovzdávanie výročných cien revue Pamiatky a múzeá za rok 2009.

Dni kultúrneho dedičstva od soboty v 40-tich štátoch Európy

Na celoeurópskom podujatí sa Slovensko zúčastňuje už 13. rok
BRATISLAVA 2. septembra (SITA) – Tradične sa v 40-tich štátoch Európy začína v septembri celoeurópske podujatie Dni európskeho kultúrneho dedičstva, do ktorého sa zapája aj Slovensko. Od soboty do konca septembra budú tohtoročné aktivity zamerané na približovanie kultúrnych hodnôt verejnosti venované 50. výročiu Európskeho kultúrneho dohovoru.

Pripravujú 12. ročník Dní európskeho kultúrneho dedičstva

8. septembra 2003 (SITA) – Téma Od súkromných zbierok k národným inštitúciám… je mottom 12. ročníka Dní európskeho kultúrneho dedičstva, ktoré sa uskutočnia 11. až 14. septembra v Martine. Súčasťou otvorenia medzinárodného podujatia organizovaného každoročne pod záštitou Rady Európy je vernisáž k 100. výročiu narodenia sochára Fraňa Štefunka.