Pamiatková starostlivosť o drevené gréckokatolícke chrámy

World Monuments Fund, United States Commission for the Preservation of America’s Heritage Abroad, Ministerstvo kultúry SR a Gréckokatolícke biskupstvo v Prešove Vás pozývajú na tlačovú besedu, ktorá sa bude konať 30. októbra 2003 o 10,00 hodine v malej zasadačke Slovenského syndikátu novinárov. Na TB Vás budeme informovať o podpore plánu pamiatkovej starostlivosti o tri gréckokatolícke drevené chrámy zo 17. a 18. storočia vo východoslovenských obciach Bodružaľ, Lukov-Venecia a Topoľa.

The World Monuments Fund (WMF) (Fond svetových pamiatok), najvýznamnejšia súkromná nezisková organizácia zameraná na ochranu a zachovanie historického, umeleckého a architektonického dedičstva ľudstva, tieto kultúrne pamiatky zapísala do zoznamu 100 najohrozenejších kultúrnych pamiatok podľa programu World Monuments Watch pre rok 2004.

Na TB Vás budú informovať:

Vincent Obsitnik, Washington D. C., Člen Komisie Spojených štátov amerických pre ochranu amerického dedičstva v zahraničí
Ing. arch. Ivan Gojdič – vedúci katedry Dejín umenia a kultúry fakulty humanistiky Trnavskej univerzity v Trnave
Ing. Martin Kováč, generálny riaditeľ sekcie ochrany pamiatok Ministerstva kultúry SR
ThDr. Ľubomír Petrík, riaditeľ kancelárie Gréckokatolíckeho biskupského úradu v Prešove

Zdroj: www.tkkbs.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

The World Monuments Fund (WMF)

The World Monuments Fund (WMF), najvýznamnejšia súkromná nezisková organizácia zameraná na ochranu a zachovanie historického, umeleckého a architektonického dedičstva ľudstva, zverejnila svoj zoznam 100 najohrozenejších kultúrnych pamiatok podľa programu World Monuments Watch pre rok 2004.

Prešov: Medzinárodný workshop o ochrane drevených chrámov

Dňa 22.10.2003 sa v Prešove v budove Gréckokatolíckeho kňazského seminára blahoslaveného biskupa mučeníka Pavla Petra Gojdiča začal trojdňový Medzinárodný workshop o ochrane drevených chrámov „Wooden Churches Conservation International Workshop“, ktorý organizujú World Monuments Fund, the Samuel H. Kress Foundation, United States Commission for the Preservation of America’s Heritage Abroad v spolupráci s Gréckokatolíckym biskupstvom v Prešove a Gréckokatolíckou bohosloveckou fakultou Prešovskej univerzity v Prešove.