Pamätnú faru v kolíske spisovnej slovenčiny obnovili

Obrázok k článku

Pamätnú faru v Hlbokom, kde sa v roku 1843 dohodli Jozef Miloslav Hurban, Ľudovít Štúr a Michal Miloslav Hodža na uzákonení spisovnej slovenčiny, obnovili za takmer 60 tisíc eur. Evanjelická fara z prvej polovice 19. storočia má novú strechu aj fasádu. Rekonštrukcia podľa starostu Miloša Čobrdu vrátila budove architektonický vzhľad, ktorý mala za čias pôsobenia Jozefa Miloslava Hurbana v tejto dedine v okrese Senica. Všetky práce boli vykonané podľa usmernenia Krajského pamiatkového úradu v Trnave.

 

Cirkevný zbor Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania a obec Hlboké získali peniaze na obnovu fary z programu ministerstva kultúry Obnovme si svoj dom a od ministra kultúry Marka Maďariča. Pri príležitosti Roku Ľudovíta Štúra otvoria 27. septembra v Hlbokom novú expozíciu v Pamätnej izbe J. M. Hurbana, ktorá je v dedine zriadená už takmer päťdesiat rokov.

 

Budova fary bola postavená v rokoch 1833 – 1836. Do povedomia sa dostala po príchode farára Hurbana. Ten v Hlbokom pôsobil celých 45 rokov, až do smrti v roku 1888. Na hlbockej fare sa v tom čase konali schôdzky národovcov. Pamätné stretnutie Hurbana, Hodžu a Štúra v júli 1843, na ktorom sa dohodli na uzákonení spisovnej slovenčiny, pripomína pamätná tabuľa. Ďalšia pamätná tabuľa pripomína, že na hlbockej fare sa narodil slovenský básnik, spisovateľ a publicista Svetozár Hurban Vajanský. Väčšie rekonštrukcie fary sa robili až po druhej svetovej vojne.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Kostol v Bátovciach evanjelici kompletne obnovili z fondov

Evanjelický kostol v Bátovciach v okrese Levice je kompletne obnovený. Miestnemu evanjelickému zboru sa podarilo získať na rekonštrukciu tejto kultúrnej pamiatky peniaze z fondov. Spolu 269 916 eur poskytol finančný mechanizmus Európskej hospodárskej pomoci, rovnakú čiastku Nórsky finančný mechanizmus a 95 264 eur išlo zo štátneho rozpočtu. Ako informoval dnes na tlačovej besede projektový manažér Ján Mesík, zámer vznikol už v roku 2006. „Na druhý pokus sme získali grant v stopercentnej výške, nebolo potrebné finančné spolupodieľanie,“ uviedol. Samotná rekonštrukcia sa začala v júli 2009, obnovený kostol slávnostne posvätia 30. mája 2010. Chrám má novú fasádu, krytinu, systém odvodu dažďovej vody, ktorá sa predtým držala popri stenách. Vynovené je aj blízke okolie kostola.