Osemdesiat rokov národného múzea v hlavnom meste

Osemdesiate výročie od slávnostného otvorenia v Bratislave oslávi začiatkom mája Slovenské národné múzeum (predtým Zemedelské múzeum). Jubileum svojho vzniku si múzeum, ktoré má v súčasnosti najvyšší počet zbierok na Slovensku, pripomenie presne 4. mája. Ako ďalej agentúru SITA informovala Jana Huttanová z oddelenia prezentácie a marketingu Slovenského národného múzea (SNM), pred 80 rokmi – 4. mája 1930 sa v novopostavenej sídelnej budove Zemedelského múzea na Vajanského nábreží na jej slávnostnom otvorení zišli vtedajší najvyšší predstavitelia politického a verejného života Československa, zástupcovia diplomatického zboru, kultúrnych inštitúcií, hospodárskych korporácií, vysokých a špecializovaných škôl s poľnohospodárskym zameraním. Prvých návštevníkov múzea čakali expozície troch novozriadených múzeí – Zemedelského múzea (1924), Lesníckeho múzea (1927) a Slovenského vlastivedného múzea (1923).

Zemedelské múzeum v Bratislave zriadilo Československé zemědělské museum v Prahe ako svoju krajinskú pobočku v roku 1924. Sídlo múzea na Vajanského nábreží navrhol ako svoju druhú múzejnú budovu Milan Michal Harminc, ktorý viedol aj stavbu. Výstavbu Zemedelského múzea podporoval osobne a aj finančne, sumou 11 miliónov korún, okrem iných najmä bývalý minister poľnohospodárstva (1922 – 1925) Milan Hodža. Stavať sa začalo slávnostným výkopom 22. septembra 1924 a budovu skolaudovali 17. až 19. decembra 1928. Následne sa začali intenzívne budovať zbierky a pripravovať expozície.


Zbierky vystavené v stálych expozíciách múzea vytvárali ucelený obraz poľnohospodárskej výroby na Slovensku. Priestor mali aj výstavy z oblastí lesníctva a poľovníctva, tiež historické, národopisné, prírodovedné, či archeologické, ale aj umelecké výstavy. Expozícia s celkovou plochou 1 785 m2 bola rozdelená na sedem častí, mala 14 siení a 50 oddelení. Z toho 10 miestností patrilo Zemedelskému múzeu spolu s Lesníckym múzeom, štyri a neskôr šesť miestnosti využívalo Slovenské vlastivedné múzeum. Tlačeného sprievodcu zbierkami Zemedelského múzea v Bratislave, ktorý vyšiel už v roku 1929, pripravil hlavný správca Miloš Jurkovič, neskôr riaditeľ Slovenského múzea. Podieľal sa na výstavbe účelovej budovy múzea, ale bol aj manažérom, ekonómom, múzejníkom a autorom expozícií.


“Slovenské národné múzeum prešlo počas svojho pôsobenia zložitým procesom formovania aj mnohými organizačnými zmenami. V súčasnosti s vyše trojmiliónovým zbierkovým fondom historických hmotných a písomných autentických a iných jedinečných prameňov dokumentuje prírodu a vývoj spoločnosti na území Slovenska, kultúru a život Slovákov doma aj v zahraničí,” dodala Huttanová.


Výročie otvorenia SNM (Zemedelského múzea) v Bratislave múzeum verejnosti pripomenie aj počas tradičného podujatia Noc múzeí a galérií v sobotu 15. mája. Napríklad pre deti pripraví vzdelávací program, v ktorom sa dozvedia viac o histórii múzea a jeho budovy na Vajanského nábreží v Bratislave.


Viac o Slovenskom národnom múzeu možno nájsť na jeho webovej stránke – http://www.snm.sk.


 


© 2007-2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Začiatky Slovenského národného múzea

Začiatky Slovenského národného múzea (SNM) sú spojené s úsilím slovenského národa o národnú emancipáciu a sebaurčenie. SNM nadväzuje na tradície Múzea Matice slovenskej a Múzea Národného domu v Martine, ktoré rozvíjala Muzeálna slovenská spoločnosť. Tieto úsilia vyvrcholili r.1908 otvorením prvej stálej expozície v Martine v budove postavenej z národnej zbierky. Múzeum si od začiatku budovalo zbierky archeologické, etnografické, historické, numizmatické, umeleckohistorické, výtvarné a prírodovedné.

Budova Slovenského národného múzea

Hlavnú budovu SNM v Bratislave postavili v roku 1928 podla architektonických návrhov M. M. Harminca. Umelecká výzdoba priecelia je dielom F. Úprku, bronzové výplne vstupných dverí zhotovil S. Paukert. Expozície múzea boli slávnostne otvorené 4. mája 1930

Slovenské národné múzeum ponúka novú vstupenku

Návštevníci Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave môžu navštíviť na jednu vstupenku sedem múzeí, ktoré pod neho spadajú. Týka sa to Prírodovedného múzea, zrekonštruovanej budovy a expozície Múzea židovskej kultúry na Židovskej ulici, Múzea kultúry Chorvátov na Slovensku v Devínskej Novej Vsi a štyroch budov múzeí na Žižkovej ulici – teda Archeologického múzea, Múzea kultúry karpatských Nemcov, Múzea kultúry Maďarov na Slovensku a Výstavného pavilónu Podhradie.

Slovenské národné múzeum

Začiatky Slovenského národného múzea (SNM) sú spojené s úsilím slovenského národa o národnú emancipáciu a sebaurčenie. SNM nadväzuje na tradície Múzea Matice slovenskej a Múzea Národného domu v Martine, ktoré rozvíjala Muzeálna slovenská spoločnosť.

Slovenské národné múzeum

Slovenské národné múzeum je najväčšou múzejnou inštitúciou v Slovenskej republike. Pôsobí viac ako sto rokov. Má vo svojom zbierkovom fonde viac ako 3,5 mil. zbierkových predmetov zo všetkých vedných odborov. Spravuje aj niekoľko desiatok objektov, mnohé sú zapísané v Registri kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Múzeum taktiež spravuje dve múzea ľudovej architektúry v prírode, päť hradov, ktoré patria k najnavštevovanejším na Slovensku. Spišský hrad je súčasťou pamiatkovej rezervácie na Spiši, zapísanej do Registra svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.