Originálna zubačková železnica začala letnú sezónu

Obrázok k článku

Na svoju prvú jazdu v nastávajúcej letnej sezóne sa 7. mája vypravil historický rušeň s dvoma vagónmi na zubačkovej železnici Tisovec – Pohronská Polhora. Táto trať je jediným miestom v Európe, na ktorom si je možné vychutnať dávno zabudnutý zážitok z jazdy ozubnicovým parným vlakom na železnici normálneho rozchodu. Vznikla v roku 1896 najmä pre potreby rozvíjajúceho sa hutníckeho priemyslu. Po útlme železiarskej výroby mala pohnutý osud a niekoľkokrát jej hrozil zánik. V roku 2004 vzniklo v Tisovci občianske združenie Zubačka, ktoré začalo vlani s jej pravidelnou turistickou prevádzkou. „Po veľkom vlaňajšom záujme sme sa rozhodli aj na tento rok pripraviť kalendár pravidelných jázd. Prvý deň tohtoročnej prevádzky nás opäť potešil. Napriek menším technickým problémom sme odviezli takmer 250 záujemcov z rôznych kútov Slovenska i Čiech. Z Viedne prišla aj skupina rakúskych turistov, ktorí dorazili deň vopred a objednali si krátku jazdu,“ uviedol pre agentúru SITA predseda občianskeho združenia Zdenko Lopušný. Nevšedný zážitok si nenechali ujsť ani turisti z Rožňavy. Do Tisovca pricestovali na dvoch autobusoch členovia telovýchovných jednôt Elán a Volovec. „Doteraz som ani nevedela, že sa u nás dá previezť takýmto vláčikom. Bol to nevšedný zážitok, spojili sme to aj s túrami do niektorých roklín Muránskej planiny. Vyšlo nám aj počasie, bol to nádherne prežitý deň, určite odporučím takúto akciu všetkým známym,“ vyznala sa Libuša Hanzelová z TJ Elán. Ďalšia jazda ozubnicovej železnice je naplánovaná na 28. mája. Slávnostné vyvrcholenie sezóny bude v októbri, na ktorý pripadá 120. výročie jej založenia.

 

Železničnú trať Podbrezová – Brezno – Tisovec postavili v roku 1896 s cieľom uľahčiť spojenie medzi železiarňami v Tisovci, Podbrezovej a Hronci. Zároveň bola významnou spojnicou Horehronia s regiónmi Malohontu a Gemera. Najvýznamnejšou terénnou prekážkou na jej trase bol masív Slovenského Rudohoria. Projektanti navrhli viesť novú líniu s dĺžkou 41 kilometrov cez sedlo Zbojská vo výške 725 metrov nad morom. Medzi stanicami Bánovo a Zbojská trať prekonáva na dĺžke necelých päť kilometrov výškový rozdiel až 166 metrov. Na dvoch úsekoch preto museli položiť dvojlamelovú ozubnicu.

 

Zubačka od počiatku slúžila osobnej i nákladnej doprave, ktorej hlavným artiklom bolo uhlie, surové i spracované železo, ako aj stavebné a palivové drevo. Obvyklý denný rozsah prevádzky boli dva až tri páry nákladných a obdobný počet osobných alebo zmiešaných vlakov. Rýchlosť parných vlakov dosahovala 25 kilometrov za hodinu, ktorá však bola na ozubnici obmedzená na 12 a u nákladných vlakov len na 8 kilometrov za hodinu. Najvyššia prípustná hmotnosť súpravy na ozubnici bola 180 ton. Parný vlak prekonával najťažší úsek trate medzi stanicami Pohronská Polhora a Bánovo s dĺžkou deväť kilometrov za 1 hodinu a 10 minút. Zaujímavosťou bolo, že z bezpečnostných dôvodov musel byť počas jazdy na ozubnici parný rušeň vždy na najnižšom mieste súpravy. Vagóny boli preto do stúpania vždy tlačené. Zubačka Tisovec – Pohronská Polhora patrí medzi posledných päť takýchto železníc na celom svete.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na obnovenej lesnej železnici vypravia motorák

Po takmer štyridsiatich rokoch bude v Oravskej Lesnej po obnovenej lesnej železnici opäť premávať vláčik. Namiesto dreva však bude voziť turistov. Oravské múzeum totiž dokončilo obnovu zvyškov oravskej časti niekdajšej Kysucko-oravskej lesnej úvraťovej železnice a v sobotu 31. mája 2008 ju sprístupní verejnosti.

Nitrianska poľná železnica oslavuje 25 rokov

Nitrianska poľná železná oslavuje 25 rokov svojej existencie. Špeciálne jazdy na kartónový lístok ako za starých čias bude mať počas výstavy Agrokomplex od 19. do 22. augusta 2010. Jediná poľná železnica na Slovensku sa nachádza v areáli Slovenského poľnohospodárskeho múzea a Výstaviska Agrokomplex. Dnes už storočný parný vlak po nej prvýkrát prešiel 23. augusta 1985. Počas troch týždňov výstavy Agrokomplex v roku 1985 sa ním previezlo 20 000 ľudí.